Celjske šole na poti k energetski učinkovitosti

01. 02. 2017 09:45

Mestna občina Celje kot članica projekta Energy@School v okviru EU programa Srednja Evropa te dni skupaj z uradnim organizatorjem, agencijo Kssena, gosti več kot 50 partnerjev iz šestih držav.

Na drugem delovnem sestanku (prvi je bil lani septembra v italijanski Lugi) bodo pripravili načrt dela, saj morajo do junija 2019 vzpostaviti natančen koncept pametnih šol. Kot je že znano, je glavni cilj projekta vzpodbuditi energetsko trajnostni razvoj in povečati energetsko učinkovitost javnih zgradb.

Predstavniki MOC in partnerji, ki prihajajo iz 11 partnerskih institucij in so imeli včeraj prvi sestanek v Narodnem domu, do petka pa bodo naredili načrt dela za prihodnjega pol leta in se med drugim dogovorili, na kakšen način bodo učence in učitelje usposobili za energetske skrbnike. Odšli bodo tudi na teren. Ogledali si bodo zgradbo OŠ Frana Roša, ker je občina v njej že izvedla nekaj projektov za večjo energetsko učinkovitost. Obiskali bodo podjetje Merkscha, kjer bodo spoznali primer dobre prakse sodelovanja z javnim podjetjem Energetika Celje na področju daljinskega ogrevanja mesta Celje, seveda pa bodo delovni obisk v Celju izkoristili tudi za ogled naših znamenitosti.

Projekt Energy@School je vreden 2.581.379 evra. Energetska agencija za Savinjsko, Šaleško in Koroško (Kssena) bo pri tem Mestni občini Celje kot upravljavec nudila vso potrebno strokovno podporo pri izvajanju projekta.

V Energy@School je vključenih 41 šol iz MOC in tujine. Sodelujoči partnerji so v minulih mesecih preverili, kakšna je energetska učinkovitost teh šol, še v tem letu pa jih bodo opremili s pametnimi termostatskimi ventili ter Led svetili in nato s pomočjo obdelave podatkov preko pametne energetske opreme preverili njihovo učinkovitost.

Oznake:
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
164 queries in 1,241 seconds.