Cinkarna Celje: titanov dioksid je v žvečilkah, sončnih kremah in večini zdravil in ni strupen!

22. 03. 2012 20:46

Cinkarna Celje se je danes odzvala na vse več izkrivljenih informacij o domnevnem prekomernem onesnaženju, ki naj bi ga povzročala.

Kot so nam povedali na tiskovni konferenci, so znova povzorčili vse aktualne vhodne surovine, produkte in odpadke in naročili analizo talija pri pooblaščenem izvajalcu, Zavodu za zdravstveno varstvo Novo mesto. Ta v nobenem od vzorcev ni mogel potrditi prisotnosti talija.

Kako naj si torej razlagamo rezultate kanadskega laboratorija AcmeLabs, na katerega se opirajo Civilne iniciative? V cinkarni pojasnjujejo, da gre za priznan laboratorij na področju geoloških raziskav, nikakor pa ni usmerjen v ekološke raziskave. Razlika je v različni merilni tehniki.

Direktor kanadskega laboratorija je tudi sam potrdil, da se njihove analize nikakor ne morejo uporabljati za vrednotenje okoljskega onesnaženja. Po besedah tehnične direktorice v Cinkarni Celje Nikolaje Podgoršek-Selič njegova izjava potrjuje, da je kanadski laboratorij AcmeLabs uporabil neustrezno metodo, ki daje napačne rezultate.

Cinkarna Celje je ponovno preverila tudi morebitno vsebnost kadmija v aktualni proizvodnji titanovega dioksida. Trije laboratoriji so ugotovili enako – da je koncentracija manjša od 0,5 ppm, mejna vrednost za kadmij v nenevarnih odpadkih in tleh pa je 1 ppm.

Kaj pa titanov dioksid, ki ga proizvaja cinkarna? Podgoršek-Seličeva pravi, da se z njim srečujemo na vsakem koraku. Nahaja se v žvečilkah, sončnih kremah, ličilih, zobni pasti, oblekah, papirju in v večini zdravil, med drugim v Persenu in Septoletah. To po njenih besedah potrjuje, da titanov dioksid ni strupen.

Mednarodna agencija za raziskave raka ga uvršča med snovi, za katere ni dovolj dokazov o njihovi kancerogenosti. V isto skupino sodijo še kava, gorivo, kurilno olje in izpušni plini iz avtomobilov.

»Obtožbe, da imajo delavci Cinkarne Celje v 60 odstotkih okvarjene kromosome ter da krvavijo iz nosu, so nas globoko osebno prizadele, ker so v celoti izmišljene,« je pojasnila Podgoršek-Seličeva. Kot je dejala, v 39 letih proizvodnje titanovega dioksida ne beležijo poklicnih obolenj.

V cinkarni so prepričani, da Civilne iniciative zgolj strašijo javnost. Zato jim vodstvo ponuja roko. »Predlagamo imenovanje neodvisnega strokovnega arbitra, ki ga bodo potrdile Civilne iniciative in Cinkarna Celje. Naloga arbitra je voditi projekt, v katerem po natančno določenem in z obeh strani potrjenem programu pregledamo vhode in izhode iz aktualne proizvodnje titanovega dioksida. Ugotovitve arbitra sta obe strani dolžni spoštovati,« je zaključil generalni direktor Tomaž Benčina.

Če se bosta strinjali obe strani, je cinkarna pripravljena projekt tudi plačati. Benčina pravi, da se nimajo česa bati, saj njihova proizvodnja deluje skladno z vsemi zakonodajnimi predpisi.

Oznake: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
174 queries in 6,920 seconds.