Cinkarna Celje v obrambo pred prevzemom po prenizki ceni

02. 12. 2017 06:30

rp_cinkarna-300x201.jpgCinkarna Celje naj bi se podala v obrambo pred morebitnim prevzemom pod ceno. Delnice se namreč tretnutno na trgu prodajajo po ceni 200 evrov, ocenjena vrednost pa naj bi bila najmanj 270 evrov.

Vodstvo ima v načrtu odkup lastnih delnic. Delničarja, ki naj bi bila pripravljena prodati delnice Cinkarni Celje sta DUTB in Abanka.

Potem, ko je pred dnevi Cinkarna Celje v letošnjem devetmesečnem poročilu sporočila, da je čisti dobiček iz tega obdobja, v primerjavi z lani, že skoraj potrojen, od načrtovanega pa je višji za kar 239 odstotkov, se je vodstvo Cinkarne odločilo, da se poda v nepopustljivo obrambo pred morebitnim prevzemom po prenizki ceni.

Spletno Delo razkriva, kakšen je načrt Cinkarne Celje za obrambo pred pocenjenim prevzemom. Izpeljava načrta je po mnenju vodstva podjetja nujna, saj tudi poslovni rezultati kažejo, da podcenjenega prevzema enostavno ne smejo dovoliti. Obenem gre tudi za konsolidacijo lastništva.

Cinkarna je sklenila, da ob koncu leta, ko bodo imeli na računu 45 milijonov evrov presežkov, ki so posledica dobrega poslovanja, približno polovico teh sredstev (19 milijonov) porabi za nakup lastnih podcenjenih delnic. Osem milijonov evrov naj bi razdelili med delničarje v obliki dividend, preostanek, pribljižno 18 milijonov, pa bi pustili družbi. V Cinkarni naj bi že zbirali podpise za sklic skupščine.

Skupščino želijo v Cinkarni sklicati takoj, za kar imajo več razlogov, piše Delo. Eden izmed njih je tudi omenjena podcenjenost delnic, ki na Ljubljanski borzi trenutno kotirajo po ceni 200 evrov, notranje ocenjena vrednost pa naj bi se gibala med 270 in 290 evri pri desetodstotnem zahtevanem donosu. Po kazalnikih primerljivih tržnih podjetij pa naj bi bila mediana ocene vrednosti celo pri 460 evrih za delnico.

Z načrtovanim nakupom delnic naj bi Cinkarna Celje zaščitila svoje delničarje, obenem pa preprečila prevzem podjetja pod ceno. Cinkarna bi delnice kupila od nekaterih delničarji, ki želijo delnice prodati na trgu.

In kdo so delničarji, ki bi Cinkarni želeli prodati delnice pod ceno?

Med potencialnimi delničarji, ki bi utegnili najhitreje prodati svoje delnice se omenjata predvsem Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je s 14 odstotki druga največja lastnica Cinkarne, in Abanka. V primeru nakupa teh delnic s strani Cinkarne, bi se lahko notranje ocenjena vrednost delnice povišala za do 60 evrov, kar bi rezultiralo v povišanju notranje ocene vrednosti delnice, ki bi potem znašala od 330 do 350 evrov pri desetodstotnem zahtevanem donosu.

Obstajala naj bi velika verjetnost, da lahko Cinkarna odkupi do 15 odstotkov delnic.

Družba bi sicer lastne delnice pridobivala z namenom umika delnic z določbami o zmanjšanju osnovnega kapitala. Predlagatelji skupščine imajo dovolj visok delež za sklic, za potrditev sklepa o opisani finančni operaciji pa ne. Za to bo potrebno soglasje države. Največja, več kot petinska lastnica Cinkarne je Modra zavarovalnica, ki jo vodi Borut Jamnik in je tudi prvi nadzornik Cinkarne, še piše Delo.

Cinkarno so v zadnjem času neuspešno prodajali že dvakrat, prvič je bila prodaja ustavljena leta 2015, drugič pa letos, ko konzorciju prodajalcev (lastniki četrtine družbe), ni uspelo pridobiti ustreznih ponudb.

Sicer pa je pred dnevi Mestna občina Celje proti Cinkarni spožila tudi 1,2 milijona težko tožbo.

pralnica-celje-polsi-klik

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
139 queries in 1,494 seconds.