Delavcem Mlekarne Celeia grozijo odpuščanja

16. 10. 2019 13:43

mlekarna-celeiaKer v zadnjih letih Mlekarna Celeia ni bila najbolj uspešna v prilagajanju razmeram na trgu, naj bi odpoved dobilo med 30 in 45 delavci, ki so zaposleni za določen čas.

Mlekarna Celeia, katere vodenje je pred nekaj meseci od Marjana Jakoba prevzel Vinko But, naj bi v kratkem začela z odpuščanji delavcev. Vzrok za napovedana odpuščanja v podjetje, ki zaposluje okoli 220 ljudi, naj bi bil ta, da v zadnjih letih Mlekarna Celeia ni bila najbolj uspešna v prilagajanju razmeram na trgu. Zato so se zdaj lotili aktivnosti, ki naj bi povečale produktivnost, na katero med drugim vpliva tudi število zaposlenih, so za več medijev obrazložili v mlekarni.

Uradnega podatka o tem, koliko delavcev naj bi dobilo odpoved v mlekarni ne dajejo, neuradno pa naj bi se številka gibala med 30 in 45 delavci, ki so zaposleni za določen čas.

Znotraj aktivnosti za povečanje produktivnosti v mlekarni na večih področjih iščejo najoptimalnejše odločitve za izboljšanje poslovanja in dolgoročni razvoj Mlekarne Celeia, ki je v lasti 17 kmetijskih zadrug.

Strateški cilj Mlekarne Celeia je rast v porabi visoko kakovostnega slovenskega mleka preko povečanja proizvodnje obstoječih izdelkov in polizdelkov, ki imajo dolgoletno tradicijo in ugled. Tem pa želijo dodati paleto izdelkov z višjo dodano vrednostjo. Obenem naj bi letos tudi zmanjšali proizvodnjo sirov, ki podjetju prinašajo izgubo. To so sicer v preteklih letih pokrivali z ekonomsko ceno precej bolj donosno proizvodnjo jogurtov. Ob tem v družbi navajajo, da potrebujejo novo sirarno, saj je oprema v trenutni zelo stara in ne omogoča izdelave posebnih sirov. Mlekarna Celeia je tudi edini večji pridelovalec sirov v Sloveniji.

Lani po pteih pozitivnih letih izguba

Mlekarna Celeia je lani ustvarila 61,5 milijonov evrov celotnih prihodkov, kar je dva odstotka več kot leta 2017. Je pa podjetje lani pridelalo izgubo v višini 323 tisoč evrov, pred tem pa so dve leti (2016 in 2017) poslovali s skoraj pol milijona dobička na leto, leta 2015 pa je bilo dobička 271 tisoč evrov. Po besedah sedaj že nekdanjega direktorja družbe Marjana Jakoba, je vzrok za izgubo slabša prodaja sirotke na evropskem trgu in nižja cena sira.

Zaradi nižje prodaje sirotke so tako imeli lani izpad prihodkov v višini 600.000 evrov, zaradi nizkih cen sira pa so bili prihodki nižji za 900.000 evrov. Mlekarna Celeia je bila lani po petih uspešnih letih edina med večjimi slovenskimi mlekarnami, ki je poslovala z rdečimi številkami.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
163 queries in 0,889 seconds.