Delavci podjetja Kiv Vransko stavkajo


Približno 90 zaposlenih družbe Kiv Vransko je zjutraj na dvorišču pred podjetjem stavkalo. Zahtevali so izplačilo plač in ostalih prispevkov, saj od avgusta lani prejemajo le akontacijo plač. Sindikalist Marjan Svet pravi, da bodo stavkali, dokler njihove terjatve ne bodo poplačane.

A v naslednji sapi pove, da ni veliko upanja za poplačilo njihovih terjatev, ker je matična družba Kiv ves denar prenesla na hčerinske družbe. Po njegovem ima podjetje sicer dovolj naročil, a nima denarja za poplačilo terjatev in materiala. Vse stroje v KIV Vransko so sicer že pred časom zasegle banke upnice, a so jim dovolile na njih delati, poroča Delo.

Zato delavci razmišljajo, da bi sami vstopili v lastniško strukturo, odkupili določene terjatve in ustanovili neko novo podjetje, ki bi ohranilo vseh 90 delovnih mest, pa piše Žurnal24. V podjetje naj bi sicer prejšnji teden prihajali novi lastniki, a jim zaposleni ne verjamejo preveč, poleg tega pa v javnosti še ni uradnih informacij o tem, kdo naj bi podjetje dejansko prevzel.

Kiv se sicer ukvarja s proizvodnjo parnih kotlov in postrojenj na biomaso.