Mirku Tušu v izogib stečaju že tretji reprogram posojil

08. 12. 2015 08:56
Mirko Tuš
Mirko Tuš

Včeraj so banke upnice skupine Tuš dosegle načelni dogovor in sklenile, da bo Mirko Tuš januarja 2016 dobil novi, že tretji reprogram posojil, poročajo Finance. Ob tem se še enkrat več postavlja vprašanje, kaj dogovor predvideva.

Po podatkih Financ (klik!) naj bi Tuš mesečno plačeval obresti, glavnico pa le četrtletno, poleg glavnice bo iz denarnega toka Tuš moral zmanjševati tudi dolg do dobaviteljev. Dolg s konca minulega leta znaša 122 milijonov evrov, po nekaterih virih pa naj bi bilo letos obveznosti do dobaviteljev do 20 % manj.

Se je pa Tuš obvezal, da bo do konca reprograma (do konca leta 2018), moral hkrati prodati vse poslovno nepotrebno premoženje, večinoma kupljenega na lizing. Najvrednejši naj bi bil trgovski center Planet Tuš Koper, za katerega naj bi imel največ pol leta časa, da ga proda, sicer ga bo zaplenila Heta.

V današnjih preiskavah so ob kriminalistih NPU sodelovale tudi enote PU Ljubljana, Koper in Celje

Od zdajšnje skupine naj bi torej ostal le trgovski del, torej Engrotuš, ki je lani imel vsega 487 milijonov evrov prihodkov, prvič po letu 2005 je prodal za manj kot pol milijarde evrov, in vsega 2,52 milijona evrov dobička pred obrestmi, davki, odpisi in amortizacijo (EBITDA).

V Financah dodajajo, da si bo Tuš v primeru, če bo izpolnil vse zahteve bank, lahko izposloval še dodaten reprogram posojil, vse do konca leta 2020. Po nekaterih izračunih naj bi skupina Tuš bankam dolgovala nekaj manj kot 400 milijonov evrov.

Vir: Finance.si

Oznake: , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
186 queries in 0,917 seconds.