Mlekarna Celeia v prenovo največje sirarne v Sloveniji

09. 10. 2020 13:39

Mlekarna Celeia to jesen začenja s prenovo največje sirarne v Sloveniji, kjer dnevno proizvedejo do 15 ton sira iz najboljšega mleka slovenskih kmetij. Naložba, vredna več kot 2 milijona evrov, bo obsegala tehnološko prenovo prvega sklopa proizvodnje, namenjenega sirjenju in pripravljanju sirnega zrna. Usmerjena bo v večjo avtomatizacijo in energetsko učinkovitost proizvodnje, kar jim bo v prihodnje, poleg zdajšnje proizvodnje poltrdih sirov višje kakovosti, omogočilo tudi razvoj novih sirnih produktov.

Mlekarna Celeia bo za prvo fazo tehnološke prenove sirarne namenila nekaj več kot 2 milijona evrov

Sirarna v Mlekarni Celeia je največja v Sloveniji in v njej dnevno proizvedejo do 15 ton sira iz najboljšega mleka slovenskih kmetij. Sirarna je po svoji tehnološki starosti že presegla življenjsko dobo, zato je naložba v prenovo nujna. Prenova bo zajela prvo, najbolj ključno fazo v proizvodnji sira: »Več desetletij stara oprema ne sledi več sodobnim proizvodnim trendom, zato je zadnji čas, da začnemo s prenovo tega dela naše proizvodnje. Sirarno bomo prenavljali v več fazah. V prvi fazi bomo zamenjali sirarske kotle, kjer poteka najbolj ključen del priprave sirnega zrna za naše sire. Naložbo, ki bo omogočila večjo avtomatizacijo proizvodnje in še višjo kakovost izdelkov, ocenjujemo na več kot 2 milijona evrov, financirali pa jo bomo z lastnimi sredstvi, kreditom in nepovratnimi sredstvi ministrstva za kmetijstvo,« razlaga direktor Mlekarne Celeia Vinko But.

Naložbo v prenovo sirarne narekujejo tako trendi potrošnje kot pričakovanja kupcev, ki si želijo vedno novih produktov: »Ponosni smo, da naši siri nastajajo iz izključno najboljšega mleka slovenskih kmetij brez gensko spremenjenih organizmov, kar naši kupci zelo dobro vedo. Šmarski rok, Edamec, Trapist, Gauda, Dolinar, Dimar, pa letos predstavljena Bio sir in Seneni sir, ki predstavljata vrh naše ponudbe, bodo lahko s tehnološko prenovo še odličnejši, prav tako bomo trgu lahko ponudili nove sirne produkte,« pojasnjuje vodja razvoja in produktov v Mlekarni Celeia Aleksandra Zajc.

Vsi mlečni izdelki nastajajo izključno iz najboljšega mleka slovenskih kmetij, ki v Mlekarno Celeia prihaja z več kot 900 kmetij iz Savinjske, Šaleške, Koroške, širše Celjske in Kozjanske regije. »Prav naše mleko kot osnovna surovina vseh naših izdelkov je letos prejelo pomembna priznanja za kakovost. Osvojilo je naziv Trusted brand, na 34. mednarodnem ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov v okviru 58. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra v Gornji Radgoni pa smo osvojili še tri zlate medalje, kar dokazuje zavezanost h kakovosti in vrhunskost naših izdelkov,« še razlaga Aleksandra Zajc.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
162 queries in 2,316 seconds.