MOS 2013: Brazilija bi izvažala v Slovenijo

16. 09. 2013 10:41

Največja in najbolj poseljena država v Južni Ameriki se letos prvič predstavlja na MOS. Brazilska ambasada na zeleno obarvanem razstavnem prostoru v L1 zastopa 15 podjetij, ki si želijo sodelovanja s slovenskimi podjetniki. Turističnih možnosti južnoameriške države ne predstavljajo, saj je Brazilija že poznana in zelo priljubljena turistična destinacija, razlaga Jean Ebling s komercialnega oddelka Veleposlaništva Federativne Republike Brazilije.

Čeprav je Brazilija po številu prebivalcev in po površini peta največja država na svetu, je majhen slovenski trg zanimiv za njihova podjetja. »Naša podjetja se zanimajo predvsem za izvoz kmetijskih pridelkov in izdelkov za namakanje, pa tekstila, nakita, ročnih izdelkov, sokov,« Jean Ebling našteje interese brazilskih podjetnikov. Zainteresirani so predvsem za izvoz pridelkov in sokov z zdravilnimi učinkovinami. Obilo vitamina C vsebuje temno vijoličen sok iz acai jagod, ki rastejo zgolj ob Amazonki, in ga je že mogoče dobiti v slovenskih trgovinah, pa tudi poskusiti na MOS. Geografska oddaljenost za brazilske podjetnike ni ovira, kot pravi brazilski Slovenec, je zaradi globalizacije vse blizu.


Avtokleparstvo in ličarstvo Krajnc d.o.o. iz Šmarja pri Jelšah letos praznuje 20. letnico poslovanja. Ob standardnih storitvah avtokleparstva in avtoličarstva, se ukvarjajo tudi z atraktivno prenovo in predelavo vozil in barvanjem na različne površine kot so steklo, les, pvc, kovina ipd. Več o njih najdete na spletni strani: www.avtokleparstvo-krajnc.si

Vendar je slovensko-brazilska gospodarska povezava zelo skromna. V južnoameriški državi naj bi bila zgolj tri slovenska podjetja s področja avtomobilizma in bele tehnike, med tem ko brazilski podjetniki v Sloveniji še niso odrli nobenega. Razlog je morda ta, da gospodarska oddelka na ambasadah v obeh državah delujeta šele dve leti.  Ebling pravi, da je zanimanje slovenskih podjetnikov za brazilski trg veliko. »Je pa res, da je Brazilija močno zbirokratizirana na področju tehnologije,« še doda.

Najpogostejši razlog za prihod Brazilcev v našo državo pa je negospodarska panoga –  ljubezen. »Kot večina Brazilcev v Sloveniji, sem tudi jaz tukaj zaradi ljubezni, nekaj jih seveda tukaj še zaradi študija in dela,« se nasmeji Ebling.

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
169 queries in 0,825 seconds.