NLB prodala terjatve do Tuša

06. 01. 2019 06:00

Potem, ko banke upnice dolgo niso uspele prodati skupnega paketa terjatev, te sedaj uspešno prodajajo posamezne deleže terjatev.

Po prodaji deležev Nove KBM in banke Addico je pred kratkim terjatve prodala tudi druga največja upnica, banka NLB. Njene terjatve je kupil slovenski sklad Afli.

Kdo izmed dveh ponudnikov (Alfi ali Anacap) bo odkupil 21 odstotkov terjatev, ki jih prodaja največja upnica skupine Tuš Abanka bi lahko bilo znano že do konca marca.

Kriminalisti podali kazensko ovadbo zoper Mirka Tuša

Druga največja banka upnica skupine Tuš, banka NLB je po poročanju Siola prodala svoj 20 odstotni delež terjatev do celjskega podjetja. Terjatve je od NLB odkupil slovenski sklad Alfi skupaj z angleškim partnerskim skladom. Za koliko so odkupili terjatve v vrednosti okoli 53 milijonov evrov ni znano.

Alfi je s tem postal več kot tretjinski in zaenkrat največji upnik celjskega podjetja. Slovenski sklad je namreč že pred odkupom NLB-jevih terjatev od Addiko Bank in Bawag odkupil 14 odstotni delež terjatev. Sedaj ima skupno v lasti okoli 90 milijonov evrov nominalne vrednosti terjatev.

V skladu Alfi so za Siol še povedali, da so skupaj z nemško banko Deutsche Bank še vedno zainteresirani za odkup vseh terjatev.

Alfi bo sedaj poskušal odkupiti tudi 21 odstotni delež Abanke, ki predstavlja največjo upnico skupine Tuš. Za Abankin delež je poleg sklada Alfi ponudbo oddal tudi angleški sklad Anacap, ki v Sloveniji sodeluje z družbo Elements. Anacap ima v lasti slabih 8 odstotkov terjatev, ki jih je odkupil od Nove KBM.

Komu bo Abanka prodala svoje terjatve naj bi bilo znano do konca marca. Od te prodaje bo zelo odvisna tudi nadaljna usoda družbe in nekaj tisoč zaposlenih v Tušu.

Oznake: , , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
134 queries in 0,706 seconds.