Nov Lidlov logistični center v Žalcu je odprt (foto): Takšna bo obremenitev cest


Lidl Slovenija je danes v industrijski coni Arnovski gozd slavnostno odprl nov logistični center. Objekt stoji na več kot 13 hektarjih zemljišča, z njim pa so v Lidlu Slovenija bistveno povečali skladiščne kapacitete in posodobili način dela.

Gre za enega največjih sodobnih logističnih centrov v Sloveniji in enega prvih modularnih Lidlovih logističnih centrov na svetu. Investicija v izgradnjo je znašala 70 milijonov evrov.

Pri odprtju logističnega centra so se generalnemu direktorju Lidla Slovenija Gregorju Kosiju, in izvršnemu direktorju prodaje Tomažu Kusu, pridružili še podpredsednica vlade, ministrica za infrastrukturo, mag. Alenka Bratušek, državni sekretar ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Aleš Cantarutti, ter župan občine Žalec, Janko Kos.

slavnostni-prerez-traku_alenka-bratusek_sredina_levo_generalni-direktor_-gregor-kosi_desno_zupan-zalca_janko-kosTrak so slavnostno prerezali podpredsednica vlade in ministrica za infrastrukturo, mag. Alenka Bratušek, župan občine Žalec, Janko Kos ter generalni direktor družbe Lidl Slovenija Gregor Kosi.

Novo Lidlovo skladišče v Žalcu zaposluje 200 ljudi, od tega naj bi jih bila več kot polovica iz lokalnega okolja.

Selitveni vikend naj bi se zgodil v začetku novembra. Takrat bo praktično v enem dnevu opravljena dokončna selitev vseh procesov iz dosedanjega centralnega skladišča v Komendi v Arnovski gozd.

Kot je dejal Gregor Kosi, generalni direktor družbe Lidl Slovenija, je odprtje enega največjih sodobnih logističnih centrov v Sloveniji in enega prvih modularnih Lidlovih logističnih centrov na svetu tudi izjemna priložnost za nadaljnjo rast in razvoj družbe Lidl v Sloveniji. V logistični center je vloženo ogromni slovenskega znanja, za uspešno dokončanje projekta v zgolj enem letu in pol pa je po Kosijevem mnenju zaslužna tako celotna Lidlova ekipa, lokalna skupnost, kot tudi država.

Logistični center meri več kot 57 tisoč kvadratnih metrov, samo zemljišče pa 133 tisoč kvadratnih metrov, kar je primerljivo z 18 nogometnimi igrišči. Zaradi modularne gradnje se bodo v njem logistične poti bistveno skrajšale in prilagodile trenutnim potrebam. Stavba je zgrajena po standardih trajnostne gradnje in se poteguje za pridobitev mednarodno priznanega LEED certifikata s področja trajnostne gradnje in delovanja, ki ga podeljuje US Green Building Council.

Načrtovan je tako, da bo v celoti deloval okolju čim bolj prijazno – za hlajenje bodo uporabljali okolju prijazne materiale, za ogrevanje bodo koristili odpadlo toploto iz hladilne tehnike, center pa bo imel tudi sončno elektrarno z močjo 1 MW, ki bo poskrbela za približno tretjino potreb centra po električni energiji. Za primerjavo, sončna elektrarna bi lahko napajala 100 gospodinjstev.

Kot je povedal izvršni direktor prodaje v Lidl Slovenija Tomaž Kus, je v logističnem centru 38 tisoč paletnih mest, ima 100 nakladalnih ramp, na njegovi strehi pa je 250 svetlobnikov, s katerimi bodo zagotovili čim več naravne svetlobe in s tem zmanjšali porabo energije za osvetlitev.

lidl-zalec-odprtje197
Klop in miza narejena iz reciklirane Lidlove plastike

“Kar nekaj stičnih točk je med novim logističnim centrom in delom ministrstva za infrastrukturo. Skupni imenovalec vseh teh sorodnosti pa je želja biti kolikor mogoče učinkovit in do okolja prijazen. Na ministrstvu si želimo čim več čiste energije in njeno čim učinkovitejšo rabo. Novi logistični center ima na strehi sončno elektrarno in je tudi zgrajen tako, da bo obratovanje varčno,” pa je med drugim povedala podpredsednica vlade in ministrica za infrastrukturo, mag. Alenka Bratušek. Poudarila je še, da naj bi novo Lidlovo skladišče skrajšalo prevozne poti tovornjakov, kar bo prav tako zmanjšalo negativne vplive tovornega prometa na naše okolje.

Župan Občine Žalec Janko Kos pa je ob tej priložnosti povedal, da odprtje logističnega centra pomeni veliko pridobitev ne samo za lokalno okolje, temveč tudi za vso Slovenijo. Poudaril je, da je Lidl Slovenija je izjemen investitor, ki ve, kaj želi, hkrati pa kaže veliko mero družbene in okoljske odgovornosti. Zato bo Občina Žalec še naprej ostaja naklonjena gospodarstvu, s prihodom Lidlovega logističnega centra pa
se bo gospodarska aktivnost poslovne cone Arnovski gozd še okrepila.

Kakšna bo dodatna obremenitev že tako obremenjenega avtocestnega križišča ter regionalnih cest?

ac-arja-vas-zalec-ddiNovo Lidlovo skladišče stoji v poslovni coni Arnovski gozd tik ob avtocestnem priključku Arja vas (Žalec), na katerem so pred kratkim začeli dela s katerimi bodo razširili izvoza iz avtoceste in jih semaforizirali. To naj bi pomenilo kratkoročno rešitev slabe premetne ureditve na tem delu Žalca, ki že do sedaj ni prenesla prometne obremenitve, z dodatnimi tovornimi vozili, ki bodo vozili v in iz novega Lidlovega centra pa bi se utegnila situacija še poslabšati. Do leta 2022 naj bi bila dokončana celotna rekonstrukcija z poponoma novim križiščem, ki so ga najprej zgradili v ZDA. Več o tem TUKAJ (klik!)

Zadnji podatki o številu vseh vozil, ki prevozijo avtocestni priključek in križišče regionalne ceste v Arji vasi kažejo, da žalsko avtocestno križišče v jutranji konici prevozi skupaj iz vseh smeri okoli 3000 vseh vozil, približno prav toliko pa tudi v popoldanski konici.

Maksimalna kapaciteta novega Lidlovega logističnega centra je sicer preko 400 tovornih vozil dnevno, a v Lidlu pravijo, da bo za potrebe oskrbe Lidlovih poslovalnic blago v nov logistični center v Arji vasi in iz njega do trgovin dostavljalo med 80 in 100 tovornjakov na dan, kar se bistveno ne bi smelo poznati na obremenjenosti priključka Arja vas, čemur gre v prid tudi praktično neprekinjeni obratovalni čas skladišča.

Glede na to pa, da v PC Arnovski gozd domuje že nekaj velikih podjetij, prostora pa je še za nekaj novih, je celotna rekonstrukcija priključka nujno potrebna. Da bo ta dokončana v letu 2021 je danes na odprtju obljubila tudi ministrica Bratovškova.

Vabljeni k ogledu fotoutrinkov odprtja:

B.S., foto: Celje.info in Lidl Slovenija