Pivovarna Laško posluje dobro, dolgovi iz preteklih let ostajajo


Laščani so banke upnice seznanili z rezultati poslovanja in načrti za v prihodnje. Predstavili so jim tudi predlog dolgoročnega reprograma finančnih obveznosti. Ta zagotavlja razdolževanje skupine, kar bo med drugim pomagalo pri razvoju dobičkonosne dejavnosti pijač. Banke so bile s predstavljenim reprogramom zadovoljne.

Kljub temu pričakujejo, da bodo družbe iz skupine Pivovarna Laško (Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska) še hitreje pristopile k prodaji naložbe v Mercatorju, kjer imajo skupaj več kot 23-odstotni delež, poroča Dnevnik.

Pivovarjem sicer konec marca zapade plačilo za približno 160 milijonov evrov posojil, ki jih mora družba reprogramirati. Kot smo že poročali, bi se lahko v primeru prodaje najboljšega soseda razdolžili za nekaj manj kot 200 milijonov evrov.

Če se bodo sedanji dobri poslovni rezultati nadaljevali, bodo družbe iz skupine sposobne odplačevati finančne obveznosti iz tekoče dejavnosti, ob uspešnem dezinvestiranju poslovno nepotrebnega premoženja pa bi lahko skupina dosegla dvakratno razmerje med dolgom in dobičkom že čez 4 leta.

Za stečaj Pivovarne Laško sicer ni nobene potrebe, je v pogovoru za Finance pojasnil prvi mož pivovarne Dušan Zorko. Skupina naj bi imela ambiciozne načrte za letos, vendar je vse na ramenih bank, katerim Laščani letno plačujejo 25 milijonov evrov obresti.

V naslednjem mesecu in pol bodo sicer Laščani predvidoma objavili tudi razpis za prodajo časopisnih hiš Večer in Delo. Za njun nakup naj ne bi pričakovali prevelikega zanimanja, piše MMC.

Več:

Dnevnik: Pozitiven odziv upnic na predlog reprograma posojil Laškega

MMC: Pivovarna Laško prodaja. Medije, soseda in še kaj