Položen temeljni kamen za gradnjo novega industrijskega objekta celjskega podjetja Bosio (foto)

03. 03. 2022 18:49

Danes so v celjskem podjetju Bosio d.o.o., ki velja za svetovno znanega proizvajalca opreme in tehnologije za toplotno obdelavo, slavnostno položili temeljni kamen za novogradnjo industrijskega objekta, namenjenega sestavljanju opreme za termično obdelavo materialov pod blagovnima znamkama Bosio in Aichelin.

Novogradnja se nahajala v neposredni bližini obstoječih poslovnih-proizvodnih prostorov podjetja in bo v Celje prinesla več kot 30 novh delovnih mest. Zaključek gradnje je predviden v začetku septembra 2022.

Temeljni kamen so slavnostno položili minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, župan Mestne občine Celje Bojan Šrot, direktor družbe Aichelin Holding GmbH dr. Peter Schobesberger in direktor družbe Bosio d.o.o. Hugo Bosio.

Danes je bil ob podjetju Bosio d.o.o., ki se nahaja v industrijski coni Bukovžlak, položen temeljni kamen za prvo fazo investicije v novo industrijsko halo, ki bo služila za sestavo peči in linij za termično obdelavo materialov pod blagovnima znamkama Bosio in Aichelin. Glavni investitor v 7 milijonov evrov vredno investicijo je avstrijsko podjetje Aichelin, pod okriljem katerega deluje tudi celjsko podjetje Bosio d.o.o., ki je v to avstrijsko skupino vstopilo leta 2012. Skupina Aichelin v Celju investira s ciljem selitve in širjenja svojih zmogljivosti za sestavljanje opreme za termično obdelavo na slovenska tla. Industrijski objekt, ki ga bo zgradila Gorenjska Gradbena Družba, se bo razprostiral na 2.000 kvadratnih metrih v neposredni bližini obstoječih poslovno-proizvodnih prostorov podjetja Bosio. Investicija bo potekala v treh fazah. V prvi fazi bo zgrajena hala za sestavljanje opreme in podporno skladišče, s čimer bo v regiji zagotovljenih 30 novih delovnih mest. Zaključene linije za termično obdelavo bodo izvozili strankam v Evropi in drugod po svetu.

Druga faza investicije pa bo zajemala še halo v velikosti 4.000 kvadratnih metrov. Trenutno je podjetje v postopku pridobivanja dokumentacije, je pa direktor Hugo Bosio dejal, da načrtujejo, da se bo druga faza nadaljevala takoj septembra, po zaključku prve faze.

Potrditev dobrega dela in znak zaupanja

“Zaradi povečanega števila pridobljenih naročil v podjetju Bosio v letu 2021 in 2022, smo po posvetu s skupino Aichelin že pričeli z izdelavo projektne dokumentacije za fazo 2 in fazo 3, s katerima bi pridobili še dodatnih 4.000 kvadratnih metrov poslovno-proizvodnih prostorov, hkrati pa odprli 40 novih delovnih. Predviden zaključek faze 2 in 3 je do avgusta 2023, pri čemer bi s to širitvijo Slovenija pridobila ugleden mednarodni center za proizvodnjo in sestavljanje industrijskih linij”, je povedal Hugo Bosio, direktor podjetja Bosio d.o.o.. Dodal je, da vidijo odločitev avstrijske družbe Aichelin, da bo novo halo gradilo v Celju, kot priznanje za njihovo dosedanje delo in obenem znak zaupanja v vse zaposlene v podjetju Bosio, ki so s svojo strokovnostjo in neizmerno predanostjo zaslužni, da se celjsko podjetje že več kot 30 let giblje v vrhu proizvajalcev industrijskih peči. Investicija pa je po besedah Bosia hkrati tudi sporočilo, da Slovenija v mednarodnem prostoru velja za državo z visokim tehnološkim in gospodarskim potencialom, z visoko usposobljenimi strokovnjaki in inženirji. Dodal je, da bo investicija v lokalno okolje prinesla za začetek 30 novih delovnih mest, z naslednjimi fazami investicije pa še več. Podjetje Bosio d.o.o. trenutno, skupaj s podjetjema v Rusiji in Srbiji, sicer zaposluje 115 ljudi. Večina jih dela v celjskem podjetju.

Minister za gospodarstvo in razvoj Zdravko Počivalšek je v svojem govoru spomnil, da je podjetje Bosio staro toliko kot naša država, ter da je v tem času naredilo ogromne korake v razvoju, kar dokazuje tako ta investicija kot realiziranih preko 3000 projektov na treh celinah. Poudaril je, da Slovenija in slovensko gospodarstvo temelji na takšnih podjetjih, kot je Bosio d.o.o.. Počivalšek je izrazil tudi zadovoljstvo, da partner celjskega podjetja prihaja iz sosednje Avstrije, ki je pomemben trgovinski partner naše države in največji tuji investitor v Sloveniji.

Župan Mestne občine Celje Bojan Šrot je v nagovoru poudaril, da “gre za pomembno naložbo ne le za nadaljnje uspešno poslovanje in razvoj obeh uglednih družb, ki sta pomembna igralca na mednarodnem trgu, marveč tudi za lokalno okolje in za gospodarski razvoj Celja” in da je “ ponosen, da imamo v Celju uspešno gospodarsko družbo, ki je v treh desetletjih zrasla v sodobno podjetje z več kot sto zaposlenimi in uspešno posluje na globalnem trgu in katerega kupci so najuglednejša svetovna podjetja.”

“Nova proizvodna hala je pomemben mejnik v poglabljanju sodelovanja znotraj skupine Aichelin. V novem Aichelinovem evropskem centru bo prostor za razvojne dejavnosti in proizvodnjo za vse hčerinske družbe skupine Aichelin. Sedem milijonov evrov vredno investicijo usmerjamo v Slovenijo, ker smo prepričani, da lahko tu najdemo dovolj visoko usposobljenega strokovnega kadra in vzpodbudno podjetniško okolje. To je za nas velik korak, ki bo pomembno prispeval h naši konkurenčnosti in nas še močneje pozicioniral kot vodilnega svetovnega proizvajalca industrijskih peči.”, pa je povedal Peter Schobesberger, direktor skupine Aichelin.

Bosio je s svojo osnovno dejavnostjo – proizvodnja industrijskih peči in pralnih linij v Sloveniji in svetu prisoten že 30 let. Glavne dejavnosti družbe obsegajo načrtovanje, razvoj in proizvodnjo opreme za termično in drugo obdelavo (industrijske peči in pralne linije), opreme za manipulacijo (manipulatorji, transportni in dvižni sistemi), opreme za kaljenje (kalilni bazeni, sprejerji), poprodajne aktivnosti in servis ter prodaja izolacijskih materialov. V letu 2012 je podjetje Bosio postalo del mednarodne skupine Aichelin Group, kar je posledično omogočilo podjetju vstop v njihovo prodajno in servisno mrežo.

Podjetje BOSIO d.o.o. je specializirano za proizvodnjo industrijskih peči za toplotno kovin in za kovanje večjih izdelkov, pri čemer je podjetje v tridesetletnem obdobju zraslo iz majhne obrtne delavnice v sodobno podjetje s 115 zaposlenimi in se ponaša z več kot 1.500 uspešnimi projekti na 3 kontinentih.

Matično podjetje je locirano v Celju, hčerinska podjetja pa v Moskvi in Beogradu. Podjetje je aktivno na tržiščih Evrope, Rusije in Indije, v zadnjem času pa pridobiva projekte tudi v ZDA in Mehiki. Glavni kupci so železarne in podjetja, ki obdelujejo titan in specialna jekla za avionsko industrijo. Med referenčnimi kupci so tudi podjetja Daimler, Volvo, ThyssenKrupp, Böhler, VSMPO, FRISA, Aubert&Duval, Larson&Tourbo, Siemens, Alstom in drugi.

B.S.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
161 queries in 4,026 seconds.