Hugo Bosio o poslovanju z Rusijo: “Pričakujem, da se bo situacija v nekaj mesecih umirila in bomo lahko projekte čimprej dokončali”


Ruski vojaški napad na Ukrajino je zelo zarezal tudi v naša življenja. Tako na osebni kot tudi na gospodarski ravni. V gospodarski sferi so prizadeta predvsem podjetja, ki poslujejo na ruskih in ukrajinskih trgih, ali so od teh morda celo popolnoma odvisna.

Na to temo je za Celje.info spregovoril Hugo Bosio, direktor in lastnik celjskega podjetja Bosio d.o.o., ki velja za svetovno znanega proizvajalca opreme in tehnologije za toplotno obdelavo. Celjsko podjetje 20 do 30 % svojih poslov opravi na ruskih trgih.

Včeraj so v podjetju Bosio d.o.o. položili tudi temeljni kamen za gradnjo nove industrijske hale, ki bo v Celje najprej prinesla okoli 30 novih delovnih mest, v naslednjih fazah pa še več. O dogodku in novi investiciji smo poročali tukaj.

Hugo Bosio je direktor in lastnik celjskega podjetja Bosio d.o.o., ki je s svojo opremo in tehnologijo za toplotno obdelavo prisoten na mnogih svetovnih trgih, med katerimi ruski predstavlja kar petino njihovih poslov. Poleg tega ima njegovo podjetje v Rusiji svojo izpostavo z 12 zaposlenimi, zaradi česar rusko-ukrajinski konflikt čutijo še nekoliko bolj neposredno. Huga Bosia smo zato prosili za komentar trenutne situacije in kako se ta odraža na poslovanju.

Kot je dejal uvodoma, trenutna situacija ne zadeva zgolj podjetij, temveč tudi vse državljane. “Svet je namreč postal nekakšna globalna vas, kjer vsak dogodek vpliva na vse segmente življenja. Ko pa gre za takšen dogodek, ki je velik, močan, odziven in vpliven, kakršen trenutni rusko-ukrajinski konflikt tudi je, pa to vpliva na vsa podjetja v Evropi in po svetu, kakor tudi na vse državljane, ki to občutijo preko povišanja cen, pomanjkanje določenih dobrin, in podobno,” pove.

Nadaljuje, da za vse izvoznike, ki delajo z Rusijo, torej tudi podjetje Bosio d.o.o., trenutna situacija pomeni zamrznitev določenih projektov, ki jih izvajajo v Rusiji. “Razgovori s podjetji so se zmanjšali, niso se pa prekinili, saj bodo stiki vedno ostali. Po vsaki vojni je namreč treba nadaljevati delo in živeti naprej. Enako bodo morali storiti Rusi, morali se bodo odpreti, razvijati, je pa vprašanje v kakšni meri in kako hitro jim bo to uspelo. Tudi ruska podjetja se bodo namreč morala v naslednjih letih soočiti s hudo gospodarsko krizo in preživetjem,” o trenutnih in nadaljnjih poslovnih odnosih z Rusi razmišlja Bosio.

“Kriza bo sicer za nekatera podjetja tudi priložnost, mnoga pa se bodo morala soočiti z določeno škodo in posledicami krize,” pove in doda, da bo slednje v veliki meri odvisno tudi, kako so imela podjetja svoje posle zavarovane s komercialnimi zavarovanji. Predvsem pa tudi, kako hitro se bo vsa stvar umirila glede finančnih tokov, torej da se bodo lahko opravljale finančne transakcije in izpolnjevale pogodbene obveznosti, ter glede transportnih tokov, ki omogočajo dostavo blaga in opreme na trge Rusije in Ukrajine.

Pomembna je razpršenost na več svetovnih trgov in zavarovanje poslov

Glede tega, kako naj slovenska podjetja postopajo v trenutni situaciji, je svetoval, da se je najprej dobro obrniti na Gospodarsko zbornico Slovenije, ki je samo v zadnjih nekaj dneh, v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo ter Slovensko izvozno in razvojno banko, pripravila tri večje seminarje na to temo, na katerih so si podjetja med seboj tudi izmenjala izkušnje. Slovenski podjetniki se lahko obrnejo tudi na druge uradne institucije, ki vedo kako pomagati podjetjem prebroditi nastalo krizo oz. z medsebojno pomočjo podjetij, ki nastopajo na ruskem trgu, še svetuje Bosio.

Ob pogledu v bližnjo prihodnost pa Bosio pove, da “Nihče ne ve natančno, kako močno se bo trenutna kriza odrazila na ostala podjetja, v smislu, ali bo morda Evropa zaradi tega manj investirala, se bo počasneje razvijala, bo manko določenih materialov, pogonskih goriv, in navsezadnje, kako bo to vplivalo na višje cene, ki jih bodo občutili navadni ljudje. Težko je predvideti, kako bo, bo pa zagotovo še zelo napeto in zanimivo,” pravi. Pri tem pa poudarja, da bodo za podjetja, ki so imela prodajo razpršeno na različne tuje trge z namenom zmanjševanja valutnega in geopolitična tveganja, posledice zagotovo nekoliko manjše.

Kljub vsemu optimistična pričakovanja

Tudi v podjetju Bosio d.o.o. imajo prodajo razpršeno, pri čemer največji delež predstavlja evropski trg, drugi trg predstavlja Rusija, tretji pa Indija, in nato ostali svet (Mehika, ZDA,…). Ruski trg v podjetju Bosio d.o.o. trenutno predstavlja okoli 20 % prometa. “Naše podjetje se bo torej ‘streslo’ za 20 % ruskih projektov. Na drugih trgih pa so projekti zaenkrat stabilni, saj nihče izmed kupcev doslej ni rekel, da bi prekinil investicije, tako da na teh trgih gredo posli normalno naprej in bodo speljani do konca.” Se pa Hugo Bosio ob tem zaveda, da bo treba v naslednjih letih več pozornosti posvetiti trgom izven Rusije. “Sicer bomo vzdrževali kontakte, a bo poslov zaenkrat zagotovo manj,” je prepričan. Podjetje Bosio d.o.o. ima sicer v Rusiji tudi svojo izpostavo z 12 zaposlenimi. Kot pove bo to podjetje delovalo normalno naprej z izvajanjem servisnih in prodajnih storitev, kolikor bo to pač dopuščalo gospodarstvo.

Ob koncu Hugo Bosio še enkrat poudarja, da je za podjetje vedno najbolje, da razprši prodajo na čimveč različnih trgov in kontinentov, s čimer se enormno zmanjšajo tveganja ob krizah, kot je trenutna v Ukrajini. Prav tako je bistvenega pomena, da imajo podjetja projekte (tako domače kot v tuje) zavarovane s komercialnimi zavarovanji. Tukaj je lahko v veliko pomoč Slovenska izvozna družba. Tovrstna zavarovanja v primeru propada projektov namreč znatno omilijo izgubo. “Jaz sem še vedno optimist, in pričakujem, da se bo situacija v kakšnih dveh ali treh mesecih umirila. Stekli bodo finančni tokovi in sprostili se bodo tudi transportni koridorji, tako da bomo lahko projekte čimprej dokončali,” v optimističnem tonu zaključi Hugo Bosio.

Vojna v Ukrajini se je dotaknila tudi NK Celja

Vojna v Ukrajini se je dotaknila tudi celjskega športa. Celjski nogometni klub namreč vodijo izraelski poslovnež, ruski športni direktor ter ukrajinski generalni direktor Valeriy Kolotilo, ki je nedavno za Sportklub spregovoril o vplivu vojne na nadaljevanje rusko-slovenskega projekta v NK Celje. Kot je povedal Kolotilo, se prihodnost Nogometnega kluba Celje nikakor ni ogrožena. Še več, večji del športne javnosti niti ni imel povsem prave slike o tem, kdo sploh skrbi za finančno stabilnost celjskega prvoligaša. Pri tem je poudaril, da NK Celje tudi nima finančnih povezav z Rusko federacijo. Njihov poslovni partner je namreč Izraelec.

Glede rusko-ukrajinske vojne pa je generalni direktor NK Celja povedal: “Situacija je grozna. Molim, da se vse čim prej konča. Eden izmed bratrancev je pilot v ukrajinski vojski in zato s strahom vsak dan spremljam situacijo. Sam sem sicer rojen v Moskvi, ampak celotno mladost sem z dedkom in babico preživel v Ukrajini. Moj prvi jezik je ukrajinski, tam tudi danes živi del moje družine. Ravno zato se me je situacija še toliko bolj dotaknila,” je del svoje osebne zgodbe ob koncu predstavil Kolotilo.

Jutri bomo na Celje.info objavili tudi zgodbo ukrajinske Slovenke, ki že od mladosti živi v Sloveniji, zadnja leta v Šentjurju.

B.S.