Preboj celjske inovacije na svetovni trg


Celjsko inovativno start up podjetje Viar d.o.o., ki se ukvarja z virtualno resničnostjo, je uspelo na svetovnem trgu.

S svojo inovacijo so prepričali številna zveneča svetovna podjetja in univerze.

Celjskemu start up podjetju Viar d.o.o., katerega direktorja sta Blaž Zafošnik in Jernej Mirt, je z izdelki za uporabo virtualne resničnosti uspelo prepričati svetovne korporacije. Razvili so namreč pametna očala in spletno platformo VIAR 360, ki slabše podkovanim uporabnikom brez programiranja omogoča ustvarjanje interaktivnih zgodb.

Viar d.o.o. je leta 2015, ko je bilo podjetje ustanovljeno, ustvarilo 28 tisoč evrov prihodkov iz poslovanja. Že v letu 2016 pa je podjetje prihodke povečalo za skoraj sedemkrat, na 186 tisoč evrov. Rezultati za leto 2017 pa bodo očitno še veliko boljši.

Kot pišejo na Siol.net, se je s pomočjo nihove inovacije, na podlagi virtualne resničnosti, moč učiti različnih bolj ali manj zahtevnih spretnosti. Študentje z londonske raziskovalne univerze Imperial College London se s pomočjo platforme VIAR 360 in pametnih očal učijo celo operirati. Tehnologijo pa uporabljajo tudi za učenje manj zahtevnih del, kot naprimer varjenje.

Celjsko podjetje je na trgu dobri dve leti. S svojo rešitvijo pa so prepričali že številna zveneča podjetja, kot so Disney, Bosch, Microsoft, Samsung, Geberit in Volvo. Pa tudi 14 prestižnih ameriških univerz.

Prispevek o celjskem podjetju je bil predvajan na Planet TV. Ogledate si ga lahko tukaj (klik).

foto: zaslonska slika Planet TV

iskrena-spoved-polsi-vojnik