Začela se je prisilna poravnava v štorskem podjetju Valji

13. 09. 2018 07:19

valji-storeCeljsko sodišče je uvedlo postopek prisilne poravnave štorskega podjetja Valji.

Prisolno poravnavo je zahtevala družba Elements skladi, ki je lani od bank upnic odkupila za okoli 14 milijonov evrov terjatev, s čimer je postala 53 odstotna lastnica podjetja.

Podjetje Valji d.o.o. zaposluje 174 ljudi. Lani je ustvarilo za 3,5 mio evrov izgube.

Celjsko sodišče je pred dnevi začelo postopek prisilne poravnave v štorskem podjetju Valji d.o.o., ki se ukvarja s proizvodnjo valjev in ulitkov. Sodišče se je za začetek postopka odločilo na predlog ljubljanske družbe Elements skladi.

Elements skladi, družba izhaja iz nekdanje družbe za upravljanje NFD in se ukvarjajo z odkupom terjatev, so lani postali večinski lastniki podjetja Valji, potem ko so odkupili za 14 milijonov evrov terjatev do štorskega podjetja.

Po pisanju Novega tednika so nato del terjatev v višini 4,1 milijona evrov spremenili v kapital, preostanek pa morajo Valji vrniti v mesečnih obrokih do konca leta 2024. Ker bi moralo štorsko podjetje dolg začeti vračati že januarja, tega pa ni storilo, je družba Elements skladi sprožila postopek prisilne poravnave. Od januarja se je namreč nabralo že za več kot milijon evrov neplačanih terjatev. Elements skladi so napovedali, da bodo v postopku prisilne poravnave predlagali prestrukturiranje navadnih in tudi zavarovanih terjatev. Za prisilnega upravitelja je bil imenovan Miha Mušič.

Podjetje Valji d.o.o., ki zaposluje 174 ljudi, je imelo lani dobrih 3,5 milijona evrov izgube. Še leto poprej so poslovali z dobičkom (slabih 400 tisoč evrov dobička). Leta 2017 (19,5 mio evrov prihodkov) so prihodki od prodaje podjetja Valji, v primerjavi z letom 2016 (slabih 24 mio evrov prihodkov), padli za skoraj 20 odstotkov.

foto: Valji d.o.o.

club1946-premium-klik

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
155 queries in 1,478 seconds.