Sejem MOS Celje 2017: program dogajanja


Letošnji jubilejni 50. MOS bo potekal od 12. do 17. septembra in prinaša še bogatejšo ponudbo in segmentacijo sejma na pet ključnih področij: MOS – gradnja in obnova doma, MOS – kamping in karavaning, turizem in prehrana, MOS – oprema in materiali za obrt in industrijo, MOS – poslovne storitve in poslovne priložnosti v tujini, MOS – izdelki široke potrošnje.

Sejem ima letos tudi prvo državo partnerico v zgodovini, Hrvaško.

Slavnostno odprtje sejma bo v torek, 12. 9., ob 10. uri.

Sejem bo odprt vsak dan sejma od 9. do 19. ure, zadnji dan pa od 9. do 18. ure.

Na 50. MOS se bo tako letos predstavilo 1478 razstavljavcev, od tega direktno 883, iz 30 držav. Še večjo segmentacijo vsebinskih področij sejma bodo pospremile spremembe ponudbe po sejemskih dvoranah.

nacrt-sejmisca-50-mos
Razstavni program po dvoranah (klik!)

Glavni poudarki sejma:

Vzhodni del sejmišča

Vzhodni del sejmišča bo letos rezerviran za celovito ponudbo gradnje in obnove. Tako je bilo tudi doslej, le da se tokrat v dvorano D seli še program stavbnega pohištva. S tem bo na tem delu sejmišča ponujena celotna ponudba iz tega segmenta.

Osrednji atrij sejmišča

Ponudba s tega področja se nadaljuje tudi v osrednjem atriju sejmišča, ki bo letos v znamenju Bivalnega okolja tretjega tisočletja. Obiskovalci si bodo lahko v živo ogledali dom prihodnosti – leseni mobilni dom prihodnosti in vsega kar sodi zraven.

Južni del sejmišča

Na jubilejnem 50. MOS bodo na svoj račun znova prišli tudi ljubitelji aktivnega preživljanja prostega časa v naravi. Testne vožnje z avtodomom, velika nagradna igra, posebna jubilejna ponudba in zabava za
vso družino bo zaznamovala bogato sejemsko ponudbo na južnem delu celjskega sejmišča, kjer se
bodo razprostirale razstavne površine ponudnikov kampinga, karavaninga in outdoor opreme.

Popusti, ugodnosti in svetovanje

Sejemsko dogajanje seveda zaznamujejo tudi sejemski popusti in ugodnosti razstavljavcev, obiskovalci pa lahko izkoristijo tudi številne brezplačne nasvete neodvisnih strokovnjakov. V Celjskem sejmu namreč tudi na 50. MOS nadaljujejo s projektom MOSovih svetovalnic.

Letos se bo na sejmu predstavilo tudi novih deset MOSovih podjetnih talentov.

Koristne informacije s strani OZS in ministrstva

50-mos-celjePodjetniki bodo tudi letos lahko prišli do koristnih informacij pri OZS in gospodarskem ministrstvu. OZS se bo tradicionalno predstavila v sejemski dvorani L1.

Na Ulica obrti bodo lahko obiskovalci videli predstavitev posameznih poklicev, vključitev dijakov v proces praktičnega usposabljanja z delom, dobili informacije srednjih šol in spoznali strokovno podporo obrtno-zborničnega sistema.

Letošnja novost na Ulici obrti bo vajeniška pisarna, kjer bodo lahko zainteresirani obiskovalci prejeli vse informacije o izvajanju vajeništva.

Aktivnosti Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo bodo vse dni sejma potekale v sejemski dvorani L1, obenem pa bosta potekali tudi dve razstavi, in sicer na temo lesa ter na temo izumov.

Hrvaška – država partnerica

Sejem bo imel letos tudi prvo državo partnerico, Hrvaško. V luči poglabljanja gospodarskega sodelovanja bo postavljen hrvaški paviljon neposredno ob glavnem vhodu na sejmišče. Tam se bo predstavilo 30 hrvaških proizvajalcev. Zvrstilo se bo tudi nekaj strokovnih dogodkov, začenši s Slovensko-hrvaškim poslovnim forumom.

Skupinske predstavitve držav na MOS

Tudi letos bodo od torka do petka od 9. do 17.30 ure v sejemski dvorani A potekale skupinske predstavitve držav. In sicer podjetja iz Kitajske, Črne gore, Srbije, Indije, Poljske in Koreje.

Srečanja občin

Nadaljuje se tudi tradicija srečanja občin in gospodarske diplomacije.

V okviru tega bo v sredo, 13.9., na temo Pametna mesta in skupnosti – resničnost ali fikcija?, potekalo mednarodno srečanje občin. Isti dan bo na sejmu potekal tudi Celje International Forum.

V petek, 15.9. in soboto 16.9. sledijo dnevi gospodarske diplomacije, ko bo predstavljen tudi projekt Edison/eCelje. V okviru tega bo obiskovalcem in drugim uporabnikom za testne vožnje na voljo šest električnih vozil znamk BMW, VW in Renault z inštruktorji.

V petek in sobota bosta izvedeni tudi dve okrogli mizi. Na petkovi bo gost zunanji minister Karl Erjavec (tema: okrepitev sodelovanja v regiji), v soboto pa prihajata evropska komisarka Violeta Bulc in gospodarski minister Zdravko Počivalšek (tema: zelena mobilnost prihodnosti in vodilne vloge regije v njej).

Sejemsko dogajanje bo zaznamovala tudi velika nagradna igra 50 nagrad za 50 let. Prvi nagradi bosta Camp-let šotorska prikolica in Rogovo kolo Pony.

Možnost cenejših vstopnic

Obiskovalci 50. MOS bodo prvi sejemski dan za vstopnico odšteli le simbolična 2 evra. Ostale sejemske dneve pa lahko cenejše vstopnice izkoristijo vsak dan po 16. uri. Ugodnejše cene vstopnic bodo veljale tudi za določene ciljne skupine. Informacije glede cen vstopnic najdete tukaj (kilk!).

Parkiranje

V neposredni bližini sejmišča je dovolj organiziranih parkirišč. Parkirišče bo vsak dan po 16. uri brezplačno. Ob koncu tedna in čez vikend bo med 8.30 in 19.15 uro brezplačni avtobus obiskovalce sejma vozil na neprekinjeni krožni relaciji Dvorana Zlatorog – Mariborska cesta – Dečkova Inpos – Dvorana Zlatorog.

Konec tedna bo na relaciji železniška postaja-sejmišče vozil še električni avtobus.

V Celjskem sejmu obiskovalce vabijo, da si za lažje načrtovanje sejemskega obiska dnevni program
dogajanja ogledajo na www.ce-sejem.si, kjer sproti objavljajo zanimive sejemske vsebine.

Podrobnejši program 50. MOS-a po dnevih, urah in halah najdete tukaj (Sejem Celje MOS 2017: program dogajanja – klik!).