Slovenci nič več mali delničarji slovenskih pivovarn

12. 04. 2016 12:48

LaskoVčeraj je skupščina Pivovarne Laško potrdila iztisnitev malih delničarjev. Za iztisnitev bo Heineken odštel 5,3 milijona evrov, posledično bodo delnice Laškega umaknjene z borze. Večinski lastnik Heineken bo po prevzemni ponudbi delničarjem za vsako delnico plačal 25,56 evra.

Enaka usoda čaka tudi Pivovarno Union, kjer bo okoli 700 malih delničarjev za delnico dobilo 430,90 evra. Pivovarna Laško bo postala 100-odstotna lastnica Uniona, kar jo bo stalo 3,7 milijona evrov. Dividend kljub dobičku v letu 20 15 podjetji ne bosta izplačali. Z iztisnitvijo Slovenci niso več lastniki dveh največjih slovenskih pivovarn.

Po poročanju MMC RTV Slovenija je predsednik uprave pivovarn Laško in Union Dušan Zorko pojasnil tudi proces odpuščanja 120 presežnih delavcev (v Laškem naj bi jih bilo 60, prav toliko v Pivovarni Union), ki se je začel pred dnevi, ko so zaposlene v kuhinji, čistilke in varnostnike prezaposlili k drugim delodajalcem.

Heineken, ki je za njihove odpravnine 6,5 milijona evrov, po besedah Zorka ne bo zaprl Pivovarni Laško in Union, saj (tako Zorko) ne bi nihče zaprl kure, ki nese zlata jajca. Ob tem je še povedal, da so zmanjševanje kadra zapisali že v strategiji razvoja 2015-2019, torej ko se še ni vedelo, kdo bo lastnik Pivovarne Laško.

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
182 queries in 0,833 seconds.