Slovenci za nakup božično-novoletnih daril najamejo tudi do 10 tisoč evrov posojila


Američani te dni »norijo« med trgovskimi policami. Zaradi prednovoletnih divjih akcij, totalnih znižanj ali visokih popustov mislijo, da morajo pokupiti vse, kar vidijo. Povprečen Američan naj bi za darila zapravil več kot (naših) 300 evrov. Veliko jih za ta namen najame posojilo. Preverili smo, ali tudi pri nas že obstaja praksa najemanja posojil ob koncu leta in kako globoko v žep za ta namen sežejo Celjani?

Najprej smo se obrnili na banke. Število kratkoročnih potrošniških posojil se ob koncu leta poveča tudi za do 30 odstotkov, so nam povedali v Abanki. Njihova predstavnica Larisa Kompara je pojasnila, da znaša znesek kratkoročnega potrošniškega posojila nekaj tisoč evrov.

Tudi v Hypo Alpe Adria je decembra več povpraševanja po izrednih limitih na TRR, manjših kratkoročnih kreditih in kreditnih karticah. Zneski se gibajo med 500 in 2 tisoč evri, medtem ko v UniCredit Banki dosežejo tudi do 10 tisoč evrov, nam je razkril Simon Steinman.

Pri Sparkasse so se, da bi komitentom omogočili lažje nakupovanje daril odločili, da za zneske do 2 tisoč 200 evrov ponudijo limit, za katerega lahko komitent sam določi znesek mesečnega zniževanja in dobo odplačevanja.

O tem, ali bi za darila najeli posojilo, smo se pogovarjali tudi z nekaterimi znanimi Celjani, a so bili zelo redkobesedni. Večina se po nakupih odpravi v zadnjem hipu, skoraj nihče drobnih pozornosti ne izdela sam, saj za to preprosto nima časa.

Če ga vi najdete in bi radi prizanesli svoji denarnici, smo vam na Celje.info pripravili nekaj predlogov za izdelavo poceni in ljubkih darilc.

t: ŠK