Novoletna darila; izdelajte sami, prijatelji in denarnica vam bodo hvaležni!

22. 11. 2012 18:02

Spet ne veste, kaj bi letos podarili najbližjim? Prazniki so pred vrati in obiski se bodo kar vrstili. Vsak vam bo kaj prinesel in tudi vi potrebujete darilce zanj. Ne sme biti preskromno, niti predrago. A kaj podariti, ko pa ima večina od nas preveč vse navlake in se ničesar več res ne razveselimo?

Rešitev je enostavna – letos darila izdelajte sami! Drobne, doma narejene pozornosti so zelo osebne, z malo iznajdljivosti pa vam bo hvaležna tudi vaša denarnica.

Doma izdelana darila niso in od vedno. Zadnjih nekaj let je svet obnorelo “šopingiranje” do onemoglosti in prazniki so ta “šport” še podpihovali. A stvari se obračajo. Kiča, ki ga v kontejnerjih pripeljejo z Vzhoda, imamo vrh glave in še isti dan, ko ga dobimo, nanj pozabimo. Vedno bolj pa cenimo vse, kar je domače. Izdelano ali pridelano doma.

Najcenejša osnova za ogromno izvirnih daril je prazen stekleni kozarec za vlaganje. Vanj lahko pospravite domače čaje, napr. posušene bezeg, kamilice ali žajbelj. Poslikate ga z barvami za steklo. Čaj lahko zložite tudi v lične, doma sešite platnene vrečice. V obeh primerih ne pozabite na pentljo in ime obdarovanca.

Podobno velja tudi za domačo marmelado. Če ste v sezoni recimo pozabili na jagode, pride pozimi v poštev žal le sadje iz trgovin. A zagotavljam vam, da sorodniki ne bodo nič manj navdušeni nad doma narejeno pomarančno marmelado!

V steklene kozarčke lahko nasujete tudi doma narejena piling in kopalno sol, suho sadje in razne druge malenkosti. Ali pa se lotite kuhanja domačega mila. Nikakor ni tako težko, kot se morda zdi!

Vedno aktualni so tudi božični piškoti. Na spletu kroži na stotine receptov za peko. Več vrst božično oblikovanih modelčkov boste v kateri izmed trgovin s kitajskimi izdelki našli že za evro ali dva. Piškote zapakirajte v lične, doma narejene škatlice. Lahko uporabite odpadno embalažo (okrogle škatlice za kapučino, kartonaste škatle za čevlje), ki jo po želji oblepite s papirjem ali pobarvate, lahko pa škatlo iz tršega papirja izdelate kar sami. Načrtov je na spletu ogromno.

Lahko pa v kozarček plast za plastjo previdno vsujete sestavine, iz katerih bo obdarovanec sam spekel piškote. Dodate še pentljo in modelček za peko. Postopek najdete tukaj.

Bi radi podarili nakit, pa vam nakup modelirne mase predstavlja prevelik strošek? Otrokom na krajše koščke razrežite pisane slamice, ki jih bodo z veseljem nizali na vrvico. Namesto perl bodo z veseljem uporabili tudi bonbone. Vi pa lahko pri kakšnem mizarju vprašate za lesene ostanke v obliki kvadratkov ali krogel, v katere boste zlahka zvrtali luknjice in jih pobarvali z akrilnimi barvami. Prav vam lahko pridejo tudi ostanki blaga ali filca. S pomočjo šivanke in sukanca jih boste zlahka oblikovali v zapestnico.

Kljub napredni tehnologiji še vedno veliko ljudi uporablja rokovnike, ki so ob novem letu res imenitno darilo. Na trgovskih policah poiščite planerje za prihodnje leto, nato pa njihove platnice izdelajte posebej za obdarovanca. Pri ustvarjanju razmišljajte o njegovih hobijih, vajinem prijateljstvu, njegovi najljubši barvi,… Kot dodatke za naslovno stran lahko natisnete posamezne črke, jih izrežete in iz njih sestavite njegovo ime. Nalepite lahko njegovo fotografijo, njen “okvir” pa izdelate iz okrasnih trakov za zavijanje daril. Omejitev praktično ni!

Velikokrat imamo sicer ženske največ težav z vprašanjem, kaj podariti moškim… Lahko izdelate ovitke za telefone. Pazite, da boste preverili točne mere telefona, ki ga uporablja. Dobro je, da je na ovitku kakšen dodaten žepek za denar ali kartico, ker jih večina ne uporablja torbic, kamor bi shranili vse potrebno.

Ali pa jim izdelate priročno “harmoniko” za shranjevanje položnic. Tudi tukaj je nujno najprej premeriti domače položnice, da knjiga ne bo premajhna oz. neuporabna. Za platnice izberite tršo osnovo, priporočljivo je tudi, da robove dodatno ojačate, saj se lahko ob večkratnem odpiranju ovoj začne trgati.

Izdelate lahko tudi takšne preproste darilne vrečke, v katere boste dali kakšno malenkost. Pazite, da boste poleg “moške” kravate dodali še kakšno bleščico, zvezdico ali kaj tretjega – da bo vrečka res praznična.

Tukaj je le nekaj idej, ki naj služijo kot navdih za brskanje po knjigah in spletu. Presenečeni boste, kaj vse zmorete narediti sami. In če rezultat ni čisto tak, kot bi si ga želeli?

Vrednosti daril ne merimo v evrih.

t: ŠK

Oznake: , , , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
184 queries in 2,520 seconds.