Smučišča zaprta. Na Rogli bi se za ponovitev lanske sezone morala vsak dan smučati četrtina občanov

24. 12. 2020 08:00

Vlada je v začetku decembra dovolila odprtje slovenskih smučišč, vendar pod strogimi varnostnimi ukrepi. Eden teh je bila tudi omejitev obiskovalcev na smučiščih, ki se nahajajo v epidemiološko bolj ogroženih regijah. Ta so namreč omejena zgolj na obisk smučarjev iz občine, v kateri se smučišče nahaja. 

Drugače je bilo s smučišči v epidemiološko bolj stabilnih regijah – osrednjeslovenski, goriški, obalno-kraški in gorenjski -, kjer pa so lahko gostijo smučarje iz celotne regije. Toda slednje je veljalo le do včeraj, ko je vlada sprejela nove ukrepe.

Od petka zvečer bo namreč gibanje med občinami znova prepovedano za vse regije. Poleg tega bodo morale biti žičniške naprave med 25. decembrom in 1. januarjem zaprte. V novem letu pa bo obratovanje smučišč dovoljeno v skladu s priporočili NIJZ in pod pogojem, da upravljavec naprav zagotovi hitro testiranje (HAT) v organizaciji pooblaščenega izvajalca na vstopni točki na smučišče.

Zaradi omejitev so se mnoga smučišča znašla v težkem položaju. Na smučišču Golte se tako zaenkrat sploh niso odločili za odprtje, saj jim poleg omejitev na občino, dodatno težava predstavljajo tudi omejitve uporabe nihalke, od katere so na tem smučišču odvisni. Nasprotno je na smučišču Mariborsko Pohorje, kjer obratujejo že od sredine decembra. Na celjskem smučišču Celjski koči pa zaenkrat obratuje le otroški poligon.

Z obratovanjem so poskusili tudi na smučišču Rogla, kjer so prve smučarske naprave zagnali minulo soboto, a so z obratovanjem prenehali že po vsega treh dneh. Število smučarjev iz občine Zreče, ki premore okoli 6.400 občanov, je bilo namreč tako nizko, da niso uspeli pokriti niti najnujnejših obratovalnih stroškov, zato so bili smučišče primorani zapreti.

Smučišče je v teh treh dneh obiskalo manj kot 500 smučarjev (polovica je bila smučarjev tekačev), kar v povprečju pomeni manj kot 170 smučarjev na dan. To je skoraj desetkrat manj od lanskega prometa, ko je na Rogli smučalo v povprečju 1.528 smučarjev na dan, kar je skoraj četrtina vseh prebivalcev občine Zreče. Skupno je sicer Roglo v lanski zimski sezoni, ki je trajala 99 dni, obiskalo 151.225 smučarjev. Ti so ustvarili 46.013 nočitev, od katerih je bilo 46 odstotkov s strani tujih gostov. Zaradi prvega vala epidemije so bili na Rogli že marca primorani za 14 dni skrajšati sezono.

Kljub vsemu pa bo Rogla zaprta zgolj začasno. Na božični dan so namreč prvotno napovedali ponovno odprtje prog Uniorček, Košuta ter Jasa, obratovale pa naj bi tudi tekaške proge, a bo zadnja vladna odločitev verjetna posegla tudi v te načrte.

Redne cene dnevnih kart na nekaterih največjih slovenskih smučiščih:

Kranjska Gora (delno obratujejo po nižjih cenah vozovnic): odrasli 35,5 €, mladi, seniorji 29,5 €, otroci 21 €

Rogla (kmalu naj bi začeli z delnim obratovanjem po nižjih cenah vozovnic): odrasli 35 €, mladi/študenti, seniorji 31 €, otroci 21 €

Krvavec (odprto devet smučarskih prog): odrasli 35 €, mladi/študenti, seniorji 31 €, otroci 21 €

Mariborsko Pohorje (odprto): odrasli 33 €, mladi/študenti, seniorji 28 €, otroci in invalidi 19 €

Vogel (odprtih pet od sedmih žičnic, obratujejo po nižjih cenah vozovnic): odrasli 33 €, mladi, upokojenci 28 €, otroci 17 €

Golte (zaprto): odrasli 31 €, mladi, seniorji 27 €, otroci 18 €

Kope (delno obratujejo po nižjih cenah vozovnic): odrasli 31 €, mladi, seniorji 26 €

Cerkno (zaprto, razen sankališča): odrasli 30,5 €, mladi, seniorji 26 €, otroci 17,5 €

Kanin (delno obratujejo): odrasli 30 €, seniorji 26 €, mladi 23 €, otroci do 13 let 8 €

Stari Vrh (z delnim obratovanjem naj bi začneli kmalu): odrasli 28 €, mladi, seniorji 24 €, otroci 17 €

Celjska koča (odprt samo otroški poligon): odrasli 16 €, dijaki,študenti, upokojenci 13 €, otroci 9 €

foto: Unitur Rogla

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
165 queries in 0,645 seconds.