Stavka v Cinkarni Celje odpovedana, uprava bo delavcem zagotovila najmanj minimalno plačo


Po včerajšnjem opozorilnem shodu delavcev Cinkarne Celje, ki so jim sledila pogajanja z upravo podjetja so na današnjem nadaljevanju pogovorov dosegli dogovor o izpolnitvi osnovne zahteve sindikata, da se osnovna plača najmanj izenači z minimalno.

Ker je bila to temeljna zahteva delavskih predstavnikov, so preklicali za v četrtek napovedano stavko.

Predsednik uprave Cinkarne Celje, Aleš Skok; foto: CC

Predsednik uprave, Aleš Skok, je ob tem dejal: “V upravi Cinkarne Celje se zahvaljujemo sindikatoma za konstruktiven dialog. Zadovoljni smo, da so predstavniki sindikata in zaposleni na zboru delavcev razumeli zahtevne okoliščine poslovanja in sprejeli ponudbo uprave glede stavkovnih zahtev, čeprav te niso bile v celoti izpolnjene. Razumemo skrb sindikatov za dobrobit zaposlenih, hkrati pa moramo kot uprava tovrstne zahteve postaviti v širši kontekst pogojev poslovanja in naših poslovnih načrtov, ker želimo zagotoviti uspešnost poslovanja podjetja na dolgi rok, kar je tudi interes zaposlenih. V upravi si bomo še naprej prizadevali za konstruktiven socialni dialog, ki podpira prihodnji razvoj podjetja.”

Dodajmo, da je Cinkarna Celje lani ustvarila dobrih 43 milijonov čistega dobička, kar je za skoraj tretjino več kot leta 2021. Prihodki od prodaje so zrasli za skoraj petino in so znašali dobrih 227 milijonov.

Preberite tudi dogajanje ob torkovem opozorilnem shodu:

V Cinkarni Celje zaradi nezadovoljstva v četrtek možna stavka (dopolnjeno)