Stavke v Štorah ne bo. Jeklarjem višje plače

09. 08. 2018 13:14

Še dva tedna nazaj je kazalo, da sta stavkovni odbor in vodstvo podjetja Štore Steel še daleč od dogovora in smo pred novo stavko jeklarjev. A dan pred stavko so vsi deležniki vendarle dosegli dogovor o dodatnem zvišanju plač jeklarjev.

Stavkovne aktivnosti v podjetju Štore Steel so tako končane. Z dogovorom sta zadovoljni obe strani, kolikšno je povišanje plače pa še ni znano.

V železarni Štore Steel sta stavkovni odbor in vodstvo podjetja so po več kot treh mesecih sklenili dogovor o zvišanju plač jeklarjem, zato je bila za jutri napovedana stavka preklicana.

Istočasno s podpisanim dogovorom o prekinitvi stavke je podjetniški sindikat KSS podpisal tudi aneks k podjetniški kolektivni pogodbi. Vsebina končnega dogovora in višina dviga plače jeklarjem še ni uradno znana, je pa predsednik KSS Gvido Novak povedal, da sta na koncu morali malenkost popustiti obe strani in, da so z dogovorom zadovoljni tako v podjetju, kot tudi v sindikatu. Po poročanju RTV Slovenija pa naj bi se dvig plač dejansko gibal blizu 25 odstotkom.

Sindikat SKEI je sicer že lani julija dosegel povišanje plač delavcem, a je sindikat KSS zahteval še dodatno povišanje plač jeklarjem zaradi težkih pogojev dela.

Letos maja je bila tako napovedana prva stavka vendar so jo takrat prekinili, saj naj bi vodstvo zagrozilo z odpuščanji. Ker po neuspešni prvi stavki ni prišlo do dogovora je sindikat konec junuja napovedal novo stavko. Ta je bila prekinjena saj naj bi vodstvo obljubilo povišanje plač. Sledili so tritedenska pogajanja, ki pa ponovno niso obrodila sadov, zato je stavkovni odbor ponovno napovedal stavko, ki naj bi bila jutri. Toda, kot rečeno, sta sedaj stavkovni odbor in vodstvo podjetja zbližala stališča, zato so se stavkovne aktivnosti v podjetju Štore Steel končale.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
155 queries in 1,847 seconds.