Po treh tednih pogajanj v Štore Steel napovedana nova stavka

23. 07. 2018 18:19

Zgolj slabe tri tedne po prekinitvi stavke v jeklarni Štore Steel, ko naj bi vodstvo pristalo na zvišanje dodatka za delovne razmere, je stavkovni odbor jeklarne napovedal novo stavko za 10. avgusta.

Stavkovni odbor in vodstvo podjetja naj namreč po več krogih pogajanj naposled nebi našla skupnega jezika.

Potem, ko so po prekinitvi zadnje stavke v javnost prišle informacije, da je vodstvo pristalo na zvišanje plače delavcem v jeklarni, se je sedaj izkazalo, da sta se glavni direktor Jani Jurkošek in tehnični direktor Boris Kumer očitno pogajala brez pooblastil za pogajanja, zato dogovor ni obveljal, piše MMC RTV Slovenija.

V sindikatu so ob tem zapisali, da je po že skoraj doseženem dogovoru z direktorjema podjetje že dogovorjeno dvakrat preobrnilo v celoti, kot da zavlačujejo in se iz stavkajočih norčujejo. Stavkajoči se ob tem sprašujejo, kdo sploh vodi podjetje, če ne glavni in tehnični direktor.

Tudi zato so jeklarji sedaj odločeni, da bodo šli s svojimi zahtevami do konca. Najprej s celodnevno stavko, ki jo bodo podaljševali do izpolnitve stavkovnih zahtev.

Sindikati zahtevajo višje plače za delavce v jeklarni, kjer naj bi bilo delo veliko težavnejše, kot v drugih obratih, kjer delavci zaslužijo enako oz. več. Medtem vodstvo odgovarja, da je glavni problem pri pogajanjih v nepoznavanju plačilnega sistema in vztrajanju stavkovnega odbora pri nerazumljivo visokih in diskriminatornih zahtevah.

Že 8. maja je bil sicer dosežen dogovor med Štore Steel in Sindikatom kovinske in elektroindustrije, medtem ko je imela  Konfederacija slovenskih sindikatov (KSS) do dogovora odklonilno stališče, zato tudi ni podpisala aneksa k podjetniški kolektivni pogodbi. Ta je določal splošen dvig osnovnih plač za sedem odstotkov, dvig vseh količnikov pogojev dela za 30 odstotkov ter vzpostavitev dodatnega, 40 odstotkov višjega količnika pogojev dela za najbolj obremenjene zaposlene. S tem kompromisnim dogovorom naj bi se vodstvo približalo zahtevam stavkovnega odbora po 25-odstotnem dvigu plač v obratu jeklarna za več kot polovico.

Kot povedo v vodstvu jeklarne se je na podlagi tega dogovora junijska bruto plača za delavce jeklarne do VI. tarifnega razreda že povečala za 174 evrov bruto in je povprečno znašala 1.817 evrov brez nadurnega dela. Decembra naj bi vsi zaposleni prejeli še variabilni del plače, ki bo glede na oceno letošnjega poslovnega rezultata znašal 1.790 evrov bruto na zaposlenega oz. 1.400 evrov neto.

Ob tem naj bi bilo vodstvo v zadnjem tednu pripravljeno še povečati plačo za dodatnih 40 evrov bruto, a je stavkovni odbor to zavrnil in napovedal novo stavko. Želijo namreč, da se njihovi zahtevi ugodi v popolnosti.

flosfest-klik

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
136 queries in 1,145 seconds.