Tovarna nogavic Polzela pridobila naročila v višini 5 milijonov evrov


nogavice_slika_je_simbolnaČeprav je kazalo zelo obetavno, Tovarni nogavic Polzela še vedno ni uspelo dobiti državne pomoči. Vse komisije so sicer pritrdile milijonskemu jamstvu za posojilo, samo finančno ministrstvo je »gluho« za prošnje Polzelanov. Še bolj zapleteno je, ker tudi konzorcij bank in novi strateški partner svoje nadaljnje poteze pogojujeta z odnosom države do Polzele.

Na Polzeli so že pred časom izdelali načrt prestrukturiranja. Na podlagi le-tega, poslovnih rezultatov in utemeljitve za odobritev državne pomoči je Strokovna medresorska komisija konec novembra lani izdala pozitivno mnenje za dodelitev državne pomoči. Država je nato poslala predlog za njeno dodelitev na Evropsko komisijo, ki jo je tudi obravnavala. Nato pa je bila procedura zaustavljena.

Na Polzeli so se znašli sami in presegli načrtovane rezultate!

Kljub temu s Polzele prihajajo spodbudne novice – naročniki izdelkov so letos že realizirali za skoraj 5 milijonov evrov naročil, kar je več od pričakovanj.

Polzeli je uspelo najti tudi strateškega partnerja, ki predstavlja jamstvo za dolgoročni obstoj družbe. V primeru lastniškega vstopa ji zagotavlja dostop do novega tujega trga, sredstva za dokapitalizacijo in stabilno lastniško strukturo.

A oba, Polzela in potencialni partner čakata na sprostitev državne pomoči, ki bi omogočila poravnavo obveznosti do DURS-a in nemoteno poslovanje z deblokiranimi računi.

Če gremo v stečaj, bo trpel državni proračun

»Alternative državni pomoči v višini enega milijona evrov ni, saj banke kot ločitvene upnice ne morejo izglasovati prisilne poravnave. V primeru stečaja družbe bo državni proračun obremenjen skupno v višini cca. 7 milijonov evrov, največjo škodo pa bo utrpel predvsem DURS,« še dodaja prva dama Polzele Karmen Dvorjak.