Tuševi delavci čedalje bliže stavki


Potem ko so konec oktobra zaposleni v trgovinah in skladiščih celjskega trgovskega podjetja Tuš izpolnili napovedi in izvedli protest pred upravno stavbo in v poslovalnicah, se položaj ni umiril.

Kot razlog so takrat navajali nezadovoljstvo z delovnimi pogoji in plačami. V sindikatu so zato od vodstva Tuša zahtevali dvig osnovne plače za prodajalke in skladiščnike. Rezultati pogajanj z vodstvom podjetja naj bi bili znani do decembra.

Uprava Tuša je pripravila predloge, v sindikatu Tuša po poročanaju 24ur pravijo, da se bodo pogajanja še nadaljevala, a da če vodstvo ne bo imelo posluha zanje, bodo izvedli stavko.

Delavci zahtevajo tudi povračilo stroškov za prehrano med delom v višini 7,96 evra oz. v višini zgornjega neobdavčenega zneska ter dvig nadomestila za prevoz na in z dela na 100 % cene javnega prevoza ali kilometrino v višini zgornjega neobdavčenega zneska.

Prav tako zahtevajo izplačilo regresa za letni dopust v denarni obliki, in sicer mora znašati vsaj 1400 evrov. Nadalje želijo, da se v pogodbi o zaposlitvi delavca določi konkretna poslovalnica oz. točen kraj opravljanja dela, v delovni čas naj se všteva priprava na delo in zaključevanje dela, ta pa naj se evidentira tako, da evidence ustrezajo dejanskemu stanju, ki zajema vsakršno prisotnost na delovnem mestu in druge delavčeve obveznosti, so še našteli v sindikatu.

Družba Engrotuš, kot se uradno imenuje trgovec Tuš, skupno zaposluje okoli 2.800 ljudi. V letu 2021 je ustvarila skoraj 455 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje. Lanski čisti dobiček je znašal dobre 4 milijona evrov, medtem ko je imelo podjetje leto prej izgubo v višini 31 milijonov evrov.

Preberite tudi: Zaposleni v Tušu izrazili protest pred upravno stavbo in v poslovalnicah (foto)

*foto: FB / Sindikat Tuš