V Laškem bodo odslej varili in polnili Laško pivo, Heineken in Union


Pivovarna Laško Union po lanski selitvi varjenja piva, sedaj iz Ljubljane v Laško prenaša tudi polnjenje pločevink in sodov. V Laškem se bo tako odslej polnilo vso alkoholno pivo, medtem pa v Ljubljani ostaja proizvodnja brezalkoholnih pijač in brezalkoholnega piva.

Po varjenju piva, se iz Ljubljane v Laško seli še polnjenje sodov in pločevink. ‘Ljubljanske’ pločevinke naj bi v Laškem začeli polniti konec novembra, sode pa v začetku prihodnjega leta. Prihodnjo jesen naj bi iz Ljubljane v Laško preselili še proizvodnjo brezalkoholnega piva. Če bo do slednjega prišlo, bo tako v Ljubljani ostala samo proizvodnja brezalkoholnih pijač, če so te sploh v dolgoročnem načrtu lastnikov pivovarne. V Ljubljani naj bi zaradi trenutne selitve polnjenja pločevink in sodov brez dela ostalo okoli 35 ljudi, čeprav ob tem iz Pivovarne Laško Union sporočajo, da želijo delavce zadržati.

“Odločitev o prenosu je bila sprejeta v kontekstu dolgoročnih načrtov podjetja, ki predvidevajo kontinuirano rast proizvodnje piva v Sloveniji. Z investiranjem v našo pivovarno v Laškem bo ta kmalu polnila potrebne količine pločevink in sodov, kot jih trenutno polnimo v Ljubljani. Na osnovi teh investicij bo Pivovarna Laško postala ena največjih pivovarn v regiji. Hkrati se bomo izognili podvojenemu delu in transportu naših izdelkov med dvema lokacijama, Ljubljano in Laškim, ter podprli naša strateška prizadevanja za zmanjšanje odtisa CO2 in izboljšali učinkovitost poslovanja. V času prenosa bomo tudi zagotavljali potrebne količine izdelkov na trgu.

Prav tako začenjamo novo poglavje v razvoju ljubljanske lokacije. Z našo investicijo v mestno pivovarno Union bomo na obstoječi lokaciji razvijali, varili in testirali nove okuse za naše potrošnike in vzpostavili dom za posebne izdelke z omejenim obsegom proizvodnje. Mestna pivovarna Union bo skupaj s Pivnico Union in muzejem predstavljala novoustanovljeni center odličnosti Union. Tako bomo še naprej razvijali znamko Union in ponudili celovito izkušnjo piva v ambientu, ki bo v harmoniji s svojim okoljem,” so odločitev pojasnili v Pivovarni Laško Union.

Pivovarna laško Union je lani ustvarila 169,5 milijonov evrov celotnih prihodkov, kar je dobrih 21 milijonov evrov več kot leto pred tem, ter pridelala okoli 19 milijonov evrov čistega dobička oz. dobra 2 milijona več kot leta 2020. Lani so zabeležili tudi rekord v prodani količini pijač, ki so jo prodali za 2,7 milijona hektolitrov oz. okoli 15 odstotkov več kot leta 2020. V primerjavi z letom 2020 so lani zaposlovali 30 ljudi manj. V letu 2021 je bilo tako v Pivovarni Laško Union zaposlenih 543 ljudi. Povprečna bruto plača v družbi znaša 2.376 €.

B.S., foto: PLU