Vprašljivi posli med podjetji velenjskega podjetnika Milana Forštnerja in Gradisom Celje

12. 10. 2012 13:03

Milan Forštner, velenski podjetnik, med drugim lastnik TT Okroglice, naj bi po poročanju številnih slovenskih časnikov bil pred stečajem družbe Gradis Celje vključen v več domnevno spornih poslov, ki so finančno izčrpali propadlega gradbinca.

V najmanj štirih primerih vprašljivih poslov, med katerimi so sporni nakupi lastnih delnic Gradisa Celje od podjetij Fori iz Velenja in Gradis Bau iz Avstrije, ki ju obe (posredno) obvladuje družina Forštner, vprašljiv račun za pogodbeno kazen, ki ga je njegovo podjetje Emo-tech izstavilo Gradisu Celje ter 400 tisoč evrov, ki jih je še eno od Forštnerjevih podjetij Elvel dobilo za gradnjo kranjskega Planeta Tuš in pregled elektroinštalacijskih del, naj bi sodelovala oz. jih omogočala zadnja predsednica uprave Lidija Žagar.

V prvem primeru naj bi bil glavni namen poslov pridobitev sredstev, s katerimi je Fori nato Gradisu vrnil 1,2 milijona evrov visoko zapadlo posojilo. V primeru vprašljivega računa naj bi šlo za kršitev pogodbe, ki je določala, da lahko pogodbena kazen znaša največ 5 odstotkov od skoraj treh milijonov evrov izvedbenih del, Emo-tech pa je kljub vsemu konec leta 2008 izdal račun v višini 365 tisoč evrov. Elektroinštalacijska dela pa so izvedli podjetji Plan-net in IMP Klima, kar pomeni, da Gradis Celje ni imel podlage za neupravičeno nakazilo več sto tisoč evrov podjetju Elvel.

Več v Financah.

* fotografija je simbolična

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
178 queries in 10,789 seconds.