Zlorabam položajev in pravic v Vegradu ni videti konca?


Kriminalistična policija je v četrtek, 9. junija, na območju Policijskih uprav Celje in Ljubljana, izvajala obsežne aktivnosti s področja preiskovanja gospodarskega kriminala, saj naj bi bilo utemeljenih več sumov storitve kaznivih dejanj zlorabe položaja in pravic s strani nekaterih vodilnih v Vegradu. Pojavljajo se informacije, da naj bi bila tokratna preiskava usmerjenja v sumljive posle Vegrada in Hypo Alpe Adria Bank.

30 kriminalistov in policistov je opravilo sedem hišnih preiskav pri različnih osebah, kjer so iskali materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku. Med drugimi so obiskali tudi nekdanjo prvo damo Vegrada Hildo Tovšak, kar je Tovšakova sama potrdila za TV Slovenija. Po neuradnih informacijah naj bi bili tudi pri nekdanji direktorici kadrovske službe Branki Gabrijel in nekdanjemu direktorju več hčerinskih družb Vegrada Mateju Košiču, poročajo na spletnem portalu RTV SLO.

Zaradi razlogov zbiranja obvestil in dokaznih predmetov o obravnavanih kaznivih dejanjih je bila včeraj petim osumljenim osebam odvzeta tudi prostost, ki pa so danes, 10.6., že na prostosti. Po poročanju spletnega portala Žurnal24, naj bi med drugim odvzeli prostost tudi Miru Oblaku, ki naj bi sodeloval pri prodaji zemljišč Vegradu in je bil idejni oče projekta Kempinski.

Preiskava zaradi sumljivih poslov Vegrada s Hypo banko?
Pojavljajo se informacije, da naj bi bila tokratna preiskava usmerjenja v sumljive posle Vegrada in Hypo Alpe Adria Bank v zvezi s hotelsko-apartmajskim naseljem Rezidencija Skiper pri Savudriji, ki naj bi ga izkoristila banka in uporabila Vegrad kot parkirišče za ta projekt.  Vegrad je za delež v močno zadolženi Rezidenciji Skiper plačal 11,4 milijona evrov, ki so končali na računu podjetij v Avstriji in Liechtensteinu, so v februarju poročali na spletnem portalu RTV SLO.

Uradno je šlo za kupnino 75-odstotnega deleža v Rezidenciji Skiper, ki ga je Vegrad kupil med januarjem in avgustom 2008. Pri tem obstaja sum, da je pri poslu vsaj delno šlo za črpanje denarja iz podjetja, saj je banka Hypo Alpe-Adria ta delež že po letu dni zasegla. Ko je Vegrad kupoval omenjeno naložbo, je bila Rezidencija Skiper že obremenjena s 35 milijoni evrov vredno hipoteko Hypa in je ob 20.000 kunah kapitala imela najetih za 145 milijonov evrov posojil. Ob vsem tem pa je Vegradu poleti 2008 za gradnjo hotelskega kompleksa dolgovala 10 milijonov evrov, so prav tako poročali na spletni strani RTV SLO

Š. O.