Borut Pahor v MCC-ju na pogovoru z mladimi (foto, video)

28. 08. 2020 12:30

Borut Pahor se je v Celjskem mladinskem centru (MCC) pogovarjal z mladimi. Bil je na voljo za vprašanja, na katere je podal zanimive odgovore.

Še pred začetkom novega šolskega leta in s tem pestrega programa v MCC, je v Celje prišel politik, ki je v svoji karieri zasedal tri najvidnejše politične stolčke. V okviru Kreativnega inkubatorja so v MCC povabili predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Predstavil je svoj pogled na delovno mesto, katerega opravlja. Mladi so mu postavljali vprašanja, dobivali odgovore, a predsednik je tudi njih povprašal o pogledih na njihovo prihodnost. V svojem stilu se je tudi pošalil, na koncu pa se z njimi še fotografiral.

Predsednik republike Borut Pahor v MCC-ju. Foto: DejC

Borut Pahor v MCC-ju na pogovoru z mladimi

Kakšno je vaše stališče o neudeleževanju mladih na volitvah?
Sistem predstavniške demokracije je zasnovan tako, da se ljudje udeležijo volitev in tam izkažejo zaupanje tej ali oni politični stranki oz. kandidatu. Če ljudje ne sodelujejo v tem političnem procesu, se seveda zlomi sam koncept predstavniške demokracije. Pri nas in tudi po svetu lahko vidimo krče tega sistema. Ne prvič. Nenazadnje je to implicirano v sam sistem. Ker ste svobodni se lahko tudi svobodno odločite, da ne glasujete.
Ste izkušeni na položaju predsednika države. Kaj so, po vašem mnenju, prednosti in slabosti vašega poklica?
Ker sem prej imel možnost opravljati tudi druge politične dolžnosti naj povem, da se v tej najbolje počutim. Želel sem opravljati to funkcijo, ker ji pridajem dolžnost povezovanja, nekaj, kar je v mojem značaju in politični mentaliteti. Če ne bomo sodelovali, nas razlike ne bodo obogatile, ampak ogrozile. In vloga predsednika republike, bolj kot vse druge politične funkcije, nalaga, da s svojimi ravnanji, izjavami, odločitvami, pripomore k temu, da je skupnost bolj povezana. Rad vstanem v to poslanstvo in z njim zaspim.
Kaj ste želeli postati po poklicu, ko ste bili majhen?
Moj oče je bil učitelj. Zdelo se mi je, da opravlja zelo pomembno delo. Vendar si nisem znal predstavljati, zakaj bi bil učitelj, če pa nerad hodim v šolo.
S čim se tolažite, če kaj ne gre po vaših planih?
Enako pomembno je prenesti zmage kot poraze. Napačno percipiranje zmage nas lahko zavede. Zmage vas lahko uspavajo, vam dajo občutek, da ste nepremagljivi. Iz porazov pa se je potrebno izvleči in najprej najti voljo za to.Borut Pahor

 

Borut Pahor:

Fotogalerija:

 

DejC

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
202 queries in 2,837 seconds.