Na Gimnaziji Lava prireditev v spomin na Kajuha, obenem gostili ministrico za kulturo


Na Gimnaziji Lava so se pesnika Karla Destovnika Kajuha spomnili že lani ob stoletnici njegove smrti, ko so ustvarili kratek animirani film z izborom štirih pesmi. Letos pa so nekaj dni po 79. obletnici Kajuhove smrti pripravili prireditev, s katero so obenem obeležili slovenski kulturni praznik in spomin na danes še kako aktualnega pesnika, povezanega z našimi kraji – Celjem in Šoštanjem.

Foto: Juš Gošte/Gimnazija Lava

Prireditev je potekala v ponedeljek v veliki dvorani Celjskega doma, sestavljena pa je bila iz dveh delov. V prvem delu je nastopalo sedemnajst dijakov, ki so z besedo, glasbo in gibom prikazali pesnikovo življenjsko pot vse od otroških let do prezgodnje smrti na Žlebnikovi domačiji. Leto 2023 je namreč Ministrstvo za kulturo RS razglasilo za Kajuhovo leto, zato so se igrani prizori prepletali z recitiranjem in s petjem njegovih pesmi, minimalistični ter stilizirani videoposnetki na leseni školjki odra pa so vizualno dopolnjevali jezik telesa ter glasbe.

Pogovor z ministrico za kulturo. Foto: Juš Gošte/Gimnazija Lava

Drugi del prireditve, ki ga je povezovala Sara Jug, se je tematsko navezoval na prvega, saj je gostja dr. Asta Vrečko, govorila o Kajuhovi aktualnosti in sporočilu njegovih pesmi za današnji čas, o pomenu umetniških vsebin v srednji šoli, seveda pa tudi o lastnem doživljanju gimnazijskih let skozi prizmo ustvarjanja, širjenja obzorij ter uporništva. Ministrica za kulturo je bila namreč dijakinja Gimnazije Lava.

Na prireditvi so nastopali recitatorji, dijaki Gimnazije Lava: Alen Ramić, Eva Kveder, Kristina Trkmič Senica, Bor Laznik, Nana Novak in Jošt Lenček Pustovrh. Za glasbeni del predstave so poskrbeli člani šolskega benda Eruption. Nastopali so pevci: Ema Iršič, Lucija Remic, Rebeka Krajnc, Jakob Zagožen, David Jelen, pianist Janez Vošner, kitarist Blaž Krušič, bas kitarist Alen Andrejčič, bobnar Matija Mazij, violinist Matevž Rožej in harmonikar Enej Romih.

Avtorica scenarija, režiserka in mentorica recitatorjem je bila dr. Breda Marušič, mentorica glasbenega dela predstave je bila Metka Jagodič Pogačar, svetovalka za ples Sava Malenšek, Gašper Gajšek pa je pripravil video.

Simon Valant