Na Paradi učenja o pasteh mikroplastike in zdravstveno preverjanje obiskovalcev


Regijsko študijsko središče, ki združuje dve fakulteti in visoko šolo, aktivno sodeluje v ta čas potekajočih Tednih vseživljenjskega učenja. Ob njihovem osrednjem dogodku, sejmu spretnosti, ki bo 5. junija na njihovem sedežu, gostujejo tudi po okoliških krajih.

V sredo, 22. maja so bili na Paradi učenja v Šmarju pri Jelšah, kjer so merili krvni sladkor in trak, obiskovalce poučevali o pasteh mikroplastike ter predstavljali svoje programe.

Letošnja Parada učenja v Šmarju pri Jelšah, ki jo pripravlja Knjižnica Šmarje pri Jelšah, je gostila vrsto delavnic, predavanj in interaktivnih aktivnosti s posameznimi dogodki.

Na svojih stojnicah so se predstavile tudi Fakulteta za zdravstvene vede v Celju, Visoka šola za varstvo okolja in Visoka šola za proizvodno inženirstvo, ki sodijo pod Regijsko študijsko središče. Njegova direktorica, Katja Esih, je na kratko predstavila dogajanje: “Na današnjem dogodku v okviru Parade učenja predstavljamo naše študijske programe, med drugim pa študentje s Fakultete za zdravstvene vede izvajajo različne zdravstveno vzgojne delavnice in sicer obiskovalcem merijo krvni sladkor, krvni tlak ter vsebnost kisika v krvi in potem na podlagi tega primerno zdravstveno vzgojno svetujejo. Fakulteta za varstvo okolja pripravlja delavnice s področja poznavanja mikroplastike. Visoka šola za proizvodno inženirstvo pa tudi tako kot vse ostale, predstavlja svoje študijske programe.”

Tako so študentje Fakultete za zdravstvene vede so obiskovalcem izvajali enostavne zdravstvene preiskave:

Nevidne pasti mikroplastike

Študentje Fakultete za varstvo okolja pa so na Paradi učenja v Šmarju obiskovalce poučevali o zelo problematični onesnaževalni snovi našega planeta – mikroplastiki.

Kot nam je povedala predstavnica fakultete, Lea Komerički Kotnik, razvijajo prototip za vzorčenje mikroplastike v manjših vodotokih. Zanimiv za mlajšo populacijo je njihov projekt EDU4PLASTICIRCULAR, kjer pripravljajo interaktivna učna gradiva za izobraževanje in opismenjevanje po celi vertikali izobraževalnega sistema na temo mikroplastike.

“Mlade seznanjamo z nevarnostmi, oziroma jih usmerjamo v pravilno ravnanje, kar se tiče plastike: Je material, ki nam je zelo olajšal življenje, obenem pa so z njo izzivi, recimo v mikroplastiki, ki jo s prostim očesom ne vidimo, je pa zelo problematična,” opozarja Komerički Kotnikova. Dodaja, da tekstilna industrija prispeva 35 odstotkov onesnaženosti z mikroplastiko v oceanih – te stvari na stojnici Fakultete za varstvo okolja predstavljajo na zanimiv način za mlade.

Mikroplastika so delci do pol centimetra, ki so jih našli so v toči, in tudi v bitju, ki živi v Marijanskem jarku 6 tisoč metrov v morju. Lahko jo zabeležimo že povsod.

Na njihovi stojnici so se številni obiskovalci preizkusili tudi v prepoznavanju naravnih in umetnih materialov na otip:

Visoka šola za varstvo okolja je poučevala o posledicah mikroplastike Vir foto: FB profil

Svoje študijske programe je na Paradi učenja predstavila tudi Visoka šola za proizvodnjo inženirstvo.

Prihaja Sejem spretnosti:

V okviru Tednov vseživljenjskega učenja 2024 v sodelovanju s partnerskimi inštitucijami Regijsko študijsko središče Celje pripravlja

SEJEM SPRETNOSTI – Spretnosti za prihodnost – osvajajmo jih skupaj!

ki bo v sredo, 5. junija 2024, od 10. do 13. ure v prostorih Regijskega študijskega središča v Celju (Mariborska cesta 7, 1. nadstropje).

Podrobnosti v našem koledarju dogodkov (klik!)