Na Ljudski univerzi Celje odprli fotografsko razstavo in pripravili predavanje patra Gržana (foto, video)

13. 09. 2020 17:25

Predavanje patra Gržana je na Ljudski univerzi Celje potekalo v sklopu projekta Tedni vseživljenjskega učenja. Otvoritev fotografske razstave Borisa Vrabca se je zgodila pred predavanjem.

V četrtek, 10. septembra 2020, je na Ljudski univerzi Celje predaval pater Karel Gržan. Njegovo predavanje je potekalo v sklopu projekta Tedni vseživljenjskega učenja, ki letno poteka na Ljudski univerzi. Obenem so odprli tudi fotografsko razstavo ljubiteljskega fotografa Borisa Vrabca iz Laškega, za katerega direktorica LU Dubravka Milovanović pravi, da je njen najljubši fotograf.

Predavanje patra Gržana na Ljudski univerzi Celje z otvoritvijo fotografske razstave Borisa Vrabca. Foto: DejC

Tedni vseživljenjskega učenja

Tedni vseživljenjskega učenja (TVU) so najvidnejša promocijska kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji. Projekt usklajujejo na Andragoškem centru Slovenije (ACS) in ga prirejajo v sodelovanju s stotinami ustanov, skupin in posameznikov po vsej državi pa tudi onkraj naših meja. Z njim opozarjajo na vseprisotnost pa tudi pomembnost učenja – v vseh življenjskih obdobjih in za vse vloge, ki jih posameznik v svojem življenju prevzema kot posameznik, udeleženec na trgu dela ter član različnih skupnosti. Vsi, ki projekt soustvarjajo, bodisi v vlogi izvajalcev prireditev bodisi kot udeleženci, prispevajo k udejanjanju slogana Slovenija, učeča se dežela. TVU je član mednarodnega gibanja festivalov učenja.

Predavanje patra Gržana

Na osrednji prireditvi TVU so sodelujoči prisluhnili predavanju Karla Gržana z naslovom Da bi se bolje razumeli in lažje skupaj živeli. Govoril je o aktualnem virusu in z njim povezanimi restrikcijami, politiki, svobodi in življenju. Za več si poglejte video.

Pol ure hoste na dan ali biti ob potoku ti okrepi imunski sistem. Imeti tri ure masko na ustih in preprečiti sveže predihavanje pa pomeni krepko znižati imunski sistem in ogrožati samega sebe.

Zaradi varnosti svobode ne smemo predati.

Mi smo evolucijska bitja. Mi nismo kreacionisti. Užitek v življenju je ravno to, da misliš. Da srkaš podatke, ki so ti samo miselni izziv. Svoboda je, ko nisi več ujet v “resnice”, ampak ko na teh podatkih in mislih jadraš.

Največja manipulacija, ki se lahko zgodi je, da nas bodo prestrašili in nam pokazali edino možno rešitev.

Telesna temperatura se lahko izmeri v ušesu. Tisti moment, ko pomislijo, da nam bodo streljali v pienalno žlezo, tretje oko, je to prikrita manipulacija.

Takšna srečanja, knjižnice, Ljudska univerza, morajo ostati odprte.

Vsekakor ne bomo pustili, da nas razorožijo naše svobode in nas zmanipulirajo.

Potrebno je, da otroci osvojijo določene podatke.

Ampak dovolj so trije dnevi z manj urami.

Kultura se ne sme ustaviti. Ker takrat se ustavi svoboda. Kot rabiš kruh, rabiš tudi druženje.Pater Karel Gržan

Pater Karel Gržan:

Fotogalerija:

 

DejC

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
220 queries in 4,086 seconds.