Srečanje devetih generacij nekdanjih celjskih naravoslovcev

15. 10. 2019 08:10

Ni veliko šol, za katere bi lahko rekli, da so zaznamovale naše mesto. Mnogi se še danes spominjajo srednje naravoslovno-matematične šole bodisi kot njeni nekdanji dijaki, profesorji bodisi zaradi ugleda šole, iz katere je nastala današnja Gimnazija Lava.

To obdobje je pomembno zaznamovalo zgodovino te šole in celotnega Šolskega centra Celje, katerega 60-letnico praznujemo prav v teh dneh. V ta namen je in bo nastalo več prireditev, s katerimi želijo počastiti ta pomemben jubilej. Ena izmed njih se je odvila v petek, 4. oktobra, ko se je v telovadnici Šolskega centra Celje zbralo kar devet generacij nekdanjih naravoslovcev in njihovih profesorjev.

srecanje_naravoslovcev_2019_1Kljub naravoslovni naravnanosti pa je šola imela in še vedno ima umetniško dušo, kar dokazujejo številni dijaki tudi skozi literarno ustvarjanje. Kulturni program je namreč povezoval dijak Rok Hrustel, član literarnega kluba, ki je recitacijo pesmi dijakinje iz devetdesetih let prejšnjega stoletja dopolnil še s svojo pesmijo in tako simbolno povezal pretekle generacije s sedanjimi. Tudi glasbena zasedba, zbrana samo za ta dogodek, je bila sestavljena iz glasbenikov, ki pripadajo različnim generacijam in jih srečujemo na koncertih v knežjem mestu in v širšem slovenskem prostoru. Predstavili so se profesorica Jana Kvas, v javnosti znana kot izvajalka lastnih in francoskih šansonov, Matjaž Krušič, nekdanji dijak naravoslovno-matematične usmeritve, njegov sin Jaka, nekdanji dijak in zlati maturant Gimnazije Lava, ter Luka Agrež, prav tako nekdanji dijak Gimnazije Lava.

srecanje_naravoslovcev_2019_3V nadaljevanju sta spregovorila še direktor Šolskega centra Celje Igor Dosedla in ravnatelj Gimnazije Lava Peter Juvančič, ki je poudaril, da so naravoslovci žlahtna preteklost te šole, ki na mnogih področjih kreira prihodnost naše družbe. V imenu naravoslovcev sta občinstvo nagovorili gospe Alenka Bratušek in Julija Žveplan Dolar. Srečanje se je nadaljevalo s sproščenim klepetom, v katerem so nekdanji dijaki in profesorji obujali spomine na čas, ki so ga preživeli skupaj.

Po mnenju mnogih gostov so sedanji gimnazijci v marsičem drugačni, kot so bili v svojih srednješolskih letih njihovi predhodniki, a vseeno je med njimi več podobnosti kot razlik. Tudi danes želijo mladi pridobiti čim več znanja za študij in življenje. Tudi nasledniki naravoslovcev so ustvarjalni in uspešni na številnih področjih – v naravoslovju, tujih jezikih, računalništvu, literarnem ustvarjanju, glasbi, športu in še v marsičem, kar dokazujejo izjemni uspehi na mnogih tekmovanjih na državni ravni. Skozi vsa leta so uspešno promovirali šolo in mesto Celje v Sloveniji in izven nje. Tako kot profesorji nekdanje srednje naravoslovno-matematične šole tudi profesorji Gimnazije Lava želijo mlade generacije čim bolje pripravili na prihodnost. Kajti oni so naša prihodnost.

P.K.

 

 

 

 

Oznake:
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
173 queries in 0,711 seconds.