SZKŠC obeležila Evropski dan raziskovalcev z okroglo mizo o sprejemanju oseb z Downovim sindromom


Zadnji petek v mesecu septembru so na Srednji zdravstveni in kozmetični šoli Celje obeleževali Evropski dan raziskovalcev. V sklopu tega so organizirali okroglo mizo z naslovom Raziskovanje in sprejemanje oseb z Downovim sindromom.

Okroglo mizo je moderirala dijakinja tretjega letnika Eva Dornik pod mentorstvom profesorja Petra Čepina Tovornika. Na okrogli mizi so z gosti govorili o različnih vidikih življenja oseb z Downovim sindromom, vključno z njihovim raziskovanjem, sprejemanjem v družbi, izobraževanjem oseb s posebnimi potrebami ter izkušnjami staršev otrok z Downovim sindromom.

Gostje na okrogli mizi so bili Milan Ninić, bivši dijak celjske zdravstvene šole, ki je tudi ustanovitelj in predsednik Humanitarnega društva Enostavno pomagam, Tamara Novak Blazinšek, ki na OŠ Glazija poučuje otroke s posebnimi potrebami, pridružila pa se jim je tudi “posebna mama”, Irena Došen, skupaj z njenim sinom Janom.

Eva Dornik, Milan Ninić, Tamara Novak Blazinšek, Jan in Irena Došen (Foto: SZKŠC)

Gostje so delili svoje izkušnje in prispevali k razpravi o podpori ter pomoči osebam z Downovim sindromom. Poleg tega je Tamara prispevala vidik izobraževanja otrok s posebnimi potrebami in pomembnosti individualnega pristopa k njihovemu razvoju, Irena pa je prinesla svojo dragoceno izkušnjo kot starš otroka z Downovim sindromom. Njena izpoved je osvetlila izzive in radosti starševstva ter njihovo vlogo pri podpiranju in spodbujanju svojih otrok.

Ta dogodek je predstavljal pomemben prispevek k ozaveščanju o Downovem sindromu in promociji razumevanja, sprejemanja ter vključevanja oseb s tem sindromom v družbo. Srednja zdravstvena in kozmetična šola Celje je s tem pokazala svojo zavezanost k vključevanju in podpori vsem svojim dijakom ter vsem posameznikom s posebnimi potrebami.