Cekuti do nadaljnjega odobrili začasno prebivališče v Bosni in Hercegovini

01. 12. 2017 01:01

Celjskemu slikarju Juretu Jurčku Cekuti je bilo v Bosni in Hercegovini odobreno začasno prebivališče. Le tega je dobil na podlagi prošnje za azil.

Slovenija zaenkrat še ni zahtevala izročitve, saj sodišče še odloča o njegovi prošnji za preložitev prestajanja zaporne kazni zaradi zdravstvenih težav. A tudi po tem ni pričakovati, da bo Bosna in Hercegovina takoj izročila Cekuto. Postopki bi lahko trajali leta.

Medtem se Cekuta pripravlja na novo razstavo v Sarajevu.

Juretu Jurčku Cekuti, ki bi se moral že julija letos pojaviti v zaporu na Dobu zaradi obsodbe v aferi Patria II, a je takrat sodišče zaprosil, da mu zaradi bolezni odloži prestajanje kazni, so v Bosni in Hercegovini odobrili začasno prebivališče. Slednjega je dobil na osnovi prošnje za azil.

Slovenija zaenkrat še ne zahteva njegove izročitve saj še ni pravnomočno odločeno ali je dovolj zdrav za prestajanje zaporne kazni. Vendar tudi ko bo zadeva pravnomočno zakljuljučena, Bosna in Hercegovina Sloveniji ne bo izročila Cekute vsaj do razrešitve njegove prošnje za azil. Glede na hitrost pravosodja v Bosni bi to lahko trajalo leta, kar napoveduje tudi njegov bosanski odvetnik in dodaja, da bodo uporabili vsa pravna sredstva ter da Cekute ne nameravajo izročiti Sloveniji, poroča 24ur.

Jure Cekuta naj bi se, medtem ko čaka na razrešitev prošnje za azil, pripravljal na razstavo v Sarajevu. Cekuta je sicer nedavno za bosansko televizijo zatrdil, da je v Bosni ponovno zaživel in da se v Slovenijo ne namerava vrniti.

foto: Jure Cekuta FB

pralnica-celje-polsi-klik

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
147 queries in 2,085 seconds.