Celjan več kot leto dni grozil profesorjem dveh mariborskih fakultet

30. 01. 2021 06:30

V začetku tedna so mariborski policisti zaključili preiskavo groženj profesorjem na Ekonomsko-poslovni fakulteti Maribor. Skupaj 52 profesorjem Filozofske in Ekonomsko-poslovne fakultete v Mariboru naj bi dobro leto dni grozil 28-letni Celjan, študent zgodovine na Filozofski fakulteti v Mariboru. Policisti so ovadili 28-letnika in njegovega očeta.

“Komaj čakam, da vas vse pobijem, prasci pokvarjeni, komaj čakam, da pobijem vse vas in vaše družine, vsak cajt bom prišla s pištolo in vas vse postrelila!” in “S takim užitkom in veseljem te bom zaklal, ti jezik odrezal … te vrgel v Dravo … pa vrat prerezal tvojim otrokom …!” sta le dve izmed groženj s katerimi je 28-letni Celjan, po navedbah Večera naj bi šlo za Žigo V., od poletja 2019 preko elektronske pošte grozil profesorjem. Nekaterim jih je poslal celo več kot 200.

Celjan je pri izvajanju groženj ukradel identiteto ene izmed profesoric, si ustavil elektronski naslov z njenim imenom ter iz njega grozil profesorjem. Policisti so imeli sprva težave pri odkrivanju njegove identitete, saj je grožnje pošiljal preko ruskega strežnika. Policistom je nato delo olajšal kar sam, ko na Filozofski fakulteti v Mariboru grožnje profesorjem ni več skrival za lažnim imenom, temveč jih je začel pošiljati kar iz svojega elektronskega naslova.

Grozi mu do treh let zapora

Žiga V. je bil po samorazkritju za dve leti disciplinsko izključiten z Univerze v Mariboru za obdobje dveh let, z grožnjami pa je prenehal šele, ko so mu kriminalisti ob hišni preiskavi zasegli tudi vse elektronske naprave, pri pregledu katerih so forenziki potrdili, da je grozilna pisma pošiljal Celjan. Zasegli so mu tudi pištolo, ki je bila iz startnega/plinskega orožja predelan v strelno orožje. Zaradi slednjega so ovadili še njegovega očeta, ki je pištolo predelal.

Na podlagi zbranih dokazov so kriminalisti oktobra lani podali kazensko ovadbo zaradi groženj poslanih sedmim žrtvam, ostale žrtve pa so se odločile, da zoper njega ne bodo podale predloga za pregon.

Osumljencu za grožnje grozi denarna kazen ali največ pol leta zapora, za zlorabo osebnih podatkov pa od treh mesecev do treh let zapora. Za posedovanje orožja so mu v hitrem postopku že izdali odločbo o prekršku. Kaj je bil motiv za grožnje preiskovalci še ugotavljajo.

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
162 queries in 0,847 seconds.