Celjskemu gostincu Štormanu in njegovi hčerki pogojna zaporna kazen

22. 10. 2020 12:48

Danes je na celjskem okrožnem sodišču potekala sklepna obravnava z izrekom sodbe v primeru domnevnega poskusa goljufije upnikov s strani znanega celjskega gostinca Zvoneta Štormana, nekoč lastnika nekdanjega Hotela Celeia, in njegove hčere.

Sodnica Alenka Jazbinšek Žgank je Zvonetu Štormanu in njehovi hčeri prisodila pogojno kazen enega leta zapora s preizkusno dobo dveh let.

Državna tožilka Katja Kunej je sicer za oba zahtevala po leto dni zapora, obramba pa je predlagala oprostitev.

Sodnica je odločitev za takšno sodbo utemeljila z obrazložitvijo, da se je tako odločila zato, ker je šlo za poskus goljufije, pri čemer pa upniki niso utrpeli škode. Državna tožilka Kunejeva bo sodbo preučila in se na podlagi tega odločila, ali se bo nanjo pritožila.

Kot je znano, je tožilka Štormanu in njegovi hčeri očitala, da sta skušala zlorabiti institut zemljiškega dolga in tako oškodovati upnike. Štorman naj bi na svojih nepremičninah vpisal zemljiški dolg šele po tem, ko ga je NKBM Leasing že pozval k plačilu obveznosti, njegova hči pa je na podlagi tega zemljiškega dolga prijavila fiktivno terjatev v višini 360.000 evrov. Če bi manever uspel, bi bili upniki po navedbah iz obtožnice oškodovani za vsaj 155.000 evrov, kolikor so bile vredne te nepremičnine.

Zvone Štorman je pred leti veljal za enega večjih gostincev v Sloveniji, saj si je lastil vrsto restavracij in dveh hotelov v Savinjski regiji. Njegov gostinski imperij, ki ga je začel ustvarjati z matično gostilno v Šempetru v Savinjski dolini, se je sesul leta 2014, ko se je Zvone Štorman zaradi večmilijonskega dolga NKBM Leasingu znašel v osebnem stečaju, potem ko je najprej želel, da bi sodišče ugodilo predlogu prisilne poravnave. V njegovem osebnem stečaju je bilo nato ugotovljenih za skoraj 6,6 milijona evrov terjatev, nepoplačanih pa je ostalo 5,8 milijona evrov terjatev, postopek pa je bil novembra lani pravnomočno zaključen. Kriminalisti so Štormana sicer pred dvema letoma kazensko ovadili tudi zaradi kršitve delovnopravne zakonodaje, saj naj bi 150 nekdanjih zaposlenih v njegovem podjetju oškodoval za več kot dva milijona evrov.

Matična Gostilna Štorman v Šempetru v Savinjski dolini je edina dediščina nekdanjega gostinskega velikana. Z gostiščem danes upravlja njegova hči Elizabeta Štorman.

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
171 queries in 0,853 seconds.