Celjski goljufi uspešno vlečejo za nos Američane


Kot smo že poročali, naj bi Danijel Kociper, Alek Gradišnik, Marko Romanič in Dejan Špeglič med letoma 2001 in 2003 na Celjskem s posojilnimi prevarami opeharili več kot 15 ljudi.

Nato so svojo podjetnost preizkusili še pri naših južnih sosedih. Tam so po poročanju medijev odprli približno 50 podjetij in tudi številni Hrvati so tako grenko izkusili iznajdljivost mladeničev. Preko “kreditnih uradov” naj bi četverica  ogoljufala približno 130 družin iz Slavonije, piše na www.policist.si.

Nasedli tudi Američani

“Ste na tesnem z denarjem ali bankrotirani in vse, kar imate, je vaš avto? Pokličite nas!” je konec januarja 2010 vabil oglas na eni največjih spletnih oglaševalskih strani Craigslist. To pa je ena izmed ponudb, ki je privabljala naivne Američane.

31-letni Daniel Star, nekoč Danijel Kociper je že leta 2006 ostal brez dovoljenja za poslovanje, saj je v zelo kratkem času njegovo podjetje za svojega direktorja navedlo pet različnih ljudi. Kmalu za tem so se na spletu pojavili oglasi, v katerih podjetje prek spleta daje denar v zameno za začasni prepis vozila.

“Od podjetja GC Loan Center sem januarja 2010 vzel posojilo, ga pravočasno odplačal, a lastništva vozila še vedno niso prepisali name. Zdaj raziskujem, kdo je odgovorna oseba, in ugotavljam, kako naj pridem do svojega avta. Da sem šel v posel s tem podjetjem, je bila velika napaka,” piše na enem od ameriških forumov.

Nič jih ne ustavi…

Daniel Star v Kaliforniji živi kot svobodna ptica. Kljub mednarodni tiralici twitta, objavlja na youtubu in še vedno – na veliko posluje, piše Siol.

Pri nas medtem sodišče sameva, le tu in tam se pojavi kakšen odvetnik obdolžencev, ki opravičuje svoje stranke. Tožilstvo se s četverico ukvarja že od leta 2008, zaradi naših počasnih sodnih mlinov pa utegne primer prihodnje leto zastarati.

Več si lahko preberete v članku: Ameriški biznisi fanta z Interpolove tiralice

Podrobneje o goljufijah četverice pa najdete tukaj: Slovenski “bankirji” ogoljufali hrvate in pobegnili nazaj v ZDA