Celjski kriminalisti prijeli preprodajalce heroina


drogeCeljski kriminalisti in policisti so včeraj v sodelovanju z Generalno policijsko upravo in ob usmerjanju Okrožnega državnega tožilstva v Celju, zaključili obsežno kriminalistično preiskavo v zvezi kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. Po poročanju PU Celje so ovadili 11 oseb z območja Policijske uprave Celje, starih od 29 do 42 let. Razen enega, ki je državljan Bosne in Hercegovine so vsi slovenski državljani. Kazensko ovadbo so celjski kriminalisti podali za 151 kaznivih dejanj.

Ob zaključku preiskave, v kateri so poleg kriminalistov sodelovali pripadniki Posebne policijske enote PU Celje in Specialne enote so opravili devet hišnih preiskav, deset osebnih preiskav in štiri preiskave vozil. Vse hišne preiskave so bile opravljene na območju Policijske uprave Celje. Desetim osebam so odvzeli prostost, osmim od njih pa v nadaljevanju odredili pridržanje in jih bodo s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje so z obsežno preiskavo v zvezi zgoraj omenjenih kaznivih dejanj začeli maja lani. Zoper osumljene so uporabili tako klasične metode policijskega dela kot tudi prikrite preiskovalne ukrepe, s katerimi so pridobili dokaze o izvrševanju organiziranih oblik kaznivih dejanj.

Ugotovili so, da so glavni akterji delovali v hudodelski združbi in vsakodnevno prodajali prepovedano drogo heroin v količinah od 0,5 do 800 g. Pri tem so oskrbovali odvisnike in nadaljnje prodajalce s celotnega območja Policijske uprave Celje, predvsem z območja Koroške, Šaleške in Savinjske regije.

Člani kriminalne združbe so bili dobro organizirani, imeli so natančno razdeljene vloge – od prodajalcev, do posrednikov in ostalih, ki so pomagali. Pri izvrševanju kaznivih dejanj so uporabljali veliko »varnostnih« potez, zaradi česar je bilo dokazovanje kaznivih dejanj še posebej oteženo in je trajalo dlje časa. Glede na količine prepovedane droge s katerimi so osumljeni razpolagali in glede na intenzivnost in gostoto prodaj, kriminalisti predvidevajo, da so osumljeni mesečno prodali od enega do dva kilograma heroina, katerega cena za gram se giblje med 20 in 40 EUR.

Pri hišnih preiskavah so kriminalisti in policisti zasegli:

• 2 kg prepovedane droge heroin,

• 40 g. prepovedane droge kokain

• denar za izvrševanje kaznivih dejanj

• precizne tehtnice za tehtanje odmerkov s sledmi droge

• ALU folije z manjšimi odmerki droge ter

• motorne žage, za katere obstaja sum da izvirajo iz kaznivih dejanj

Štirje osumljenci so specialni povratniki, istovrstna kazniva dejanja so izvrševali tudi že v preteklosti.

Vir: PU Celje