Dijaki na železniški postaji v Celju uspešno pomagali pri oživljanju


Na celjski železniški postaji je včeraj okoli 14.20 pri 63-letnem moškem prišlo do srčnega zastoja. Na kraju dogodka je bila tudi šesterica dijakov, ki so v sodelovanju z drugimi očividci pričeli s temeljnimi postopki oživljanja.

Te so izvajali do prihoda ekipe nujne medicinske pomoči z vozilom urgentnega zdravnika, ki je nadaljevala s postopki oživljanja, pri čemur so dijaki še naprej pomagali, ki so ob uspešnemu oživljanju nudili tudi pomoč pri prenosu kritično bolne osebe do reševalnega vozila.

Lokacije AED naprav v Celju; vir foto: prostor.celje.si

Kot je sporočil Jernej Jeromel iz enote Splošne nujne medinske pomoči Celje, je prikazani primer uspešnega oživljanja po njegovem pokazatelj pomena poučevanja in osveščanja o temeljnih postopkih oživljanja z uporabo avtomatskega zunanjega defibrilatorja (AED), torej prepoznavi srčnega zastoja ter pravilnega ukrepanja, hkrati pa dokaz nadpovprečne mere solidarnosti, sočutja ter pomoči sočloveku. “Vsi členi verige preživetja so bili ob tem sklenjeni, kar je privedlo do pozitivnega izhoda pri obravnavi žrtve srčnega zastoja,” je zaključil reševalec celjske SNMP.

Pet dijakov Šolskega centra Celje in dijak Srednje zdravstvene šole

Kot je postalo znano dan po prejemu izvorne informacije,  so postopek prve pomoči pričeli dijaki, ki obiskujejo 2. in 3. letnik Srednje gradbene in Srednje medijske šole Šolskega centra Celje. Šesti dijak, ki je kasneje pomagal reševalcem NMP, pa je prihajal iz Srednje zdravstvene in kozmetične šole Celje.

Preberite tudi:

S seje Mestnega sveta Celje: zamenjali Šrota, razrešili direktorico CMC ter sprejeli strategijo športa in kulture