Nad podjetje Žonta z ovadbo sedaj tudi DARS


Po lanskih majskih hišnih preiskavah v podjetju Žonta, na podlagi katerih so pet mesecev kasneje sledile še kazenske ovadbe zoper tri odgovorne osebe v tej celjski družbi, je pred dnevi ovadbe zaradi suma ponarejanja dokumentacije zoper podjetje Žonta d.o.o. podal tudi DARS.

Po poročanju portala 24ur so kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Celje prijavo odstopili žalski policijski postaji, ker pa je predkazenski postopek trenutno povsem v začetni fazi, policija podrobnosti še ne želi deliti z javnostjo.

Kot je znano, so kriminalisti maja lani na območju policijskih postaj Celje in Žalec opravili dve hišni preiskavi zaradi suma storitve kaznivega dejanja preslepitev pri pridobitvi posojila ali ugodnosti. Šlo je za preiskave v podjetju Žonta d.o.o., ki naj bi se leta 2018 na Darsov razpis za avtovleko tovornih vozil, odstranjevanje ovir in pomoč na avtocesti, prijavilo s ponarejeno dokumentacijo. Podjetje se je namreč na razpis, da bi zadostilo pogojem, prijavilo tudi z dvema popolnoma uničenima tovornima voziloma s katerima naj bi opravljalo ponujeni (in naposled dobljeni) posel. Podrobno smo o hišnih preiskavah, v katerih so kriminalisti zasegli več dokumentacije, pisali tukaj.

Pet mesecev po hišnih preiskavah so kriminalisti podali kazenske ovadbe zoper tri odgovorne osebe v podjetju Žonta. Poleg lastnika Sama Feštajna, so bili ovadeni še njegov brat Boštjan Feštajn ter Karmen Ponikvar, ki naj bi bila v času razpisa odgovorna oseba celjske družbe. Nekaj mesecev kasneje pa so po poročanju portala 24ur kriminalisti ovadili še nekdanjega uslužbenca Darsa Igorja Šebenika, ki je bil odgovoren za razpis. Podlaga za ovadbe zoper osumljene osebe so bili zbrani zadostni dokazi za to, da se je celjsko podjetje na razpis Darsa prijavilo z dvema popolnoma uničenima tovornima voziloma. Podjetje je s tem, kot so ugotovili kriminalisti, zavajalo Dars s prirejenimi podatki o vozilih.

Žonta ima z Darsom sicer še vedno sklenjene številne pogodbe. Med drugim še naprej nemoteno opravlja tudi na spornem razpisu pridobljene storitve. K prekinitvi pogodb so sicer DARS že pred meseci pozivala podjetja, ki so prav tako sodelovala na razpisu, a posla zaradi znanih okoliščin niso dobila. Dars sicer ob prvih preiskavah ni želel ukrepati, saj da sami nepravilnosti niso ugotovili, neutemeljen odstop od pogodbe pa bi lahko po njihovem imel za posledico odškodninsko odgovornost. Ali bo DARS ukrepal sedaj, ko je tudi sam podal ovadbo, še ni znano. Podjetje Žonta d.o.o. je sicer letos že uspešno kandidiralo na enem izmed DARS-ovih razpisov in pridobilo posel v vrednosti dobrih 83 tisoč evrov.

Podjetje Žonta d.o.o. zaposluje 40 ljudi. Lani je ustvarilo 3 mio evrov celotnih prihodkov in 153 tisoč evrov čistega dobička. Podjetje, ki se ukvarja s transportom, tehničnimi pregledi in servisnimi storitvami, ima poleg sedeža v Celju še štiri poslovne enote, in sicer v Laškem, Vrhniki, Zagorju ob Savi in na Vranskem. Lastnik podjetja je Samo Feštajn.

B.S.