Hišne preiskave v celjskem podjetju, ki naj bi se na Darsov razpis prijavilo s ponarejeno dokumentacijo


S Policijske uprave Celje so sporočili, da so danes na območju policijskih postaj Celje in Žalec opravili hišni preiskavi zaradi suma storitve kaznivega dejanja preslepitev pri pridobitvi posojila ali ugodnosti.

V hišnih preiskavah so zasegli več dokumentacije. Preiskujejo morebitne sume nepravilnosti pri prijavi na razpis.

V podjetju Žonta so obisk kriminalistov potrdili, vendar naj ti ne bi našli nobenih nepravilnosti. Dars pogodbe do zaključka preiskave ne bo prekinil.

Podrobnejših podatkov s PU Celje niso posredovali, portal 24ur pa poroča, da naj bi šlo za celjsko podjetje Žonta d.o.o..

To naj bi se po poročanju omenjenega portala na Darsov razpis za avtovleko tovornih vozil, odstranjevanje ovir in pomoči na avtocesti prijavilo s ponarejeno dokumentacijo, v kateri naj bi prijavilo celo karambolirana in pogorela vozila s katerimi naj bi opravljalo ponujeni posel. Dars, ki je celjsko podjetje izbralo na razpisu, naj bi v zvezi s tem prejel več pritožb, ki jih je naposled predal policiji, ki sedaj preverja ali je res šlo za ponarejanje dokumentacije. Policisti naj bi opravljali hišne preiskave na sedežu v Trnovljah pri Celju ter na Vranskem.

Kot še pišejo na 24ur, naj bi neizbrani ponudniki podjetju Žonta očitali, da ne izpolnjuje pogojev razpisa, za katerega je bil izbrano. Očitajo mu, da naj bi v razpisu prilagajal številke šasij in homologacije svojih vozil in njihovih nadgradenj, prijavil pa naj bi tudi poškodovane, nevozne in celo pogorele tovornjake. Žonta, ki sicer opravlja tudi dejavnost tehničnih pregledov in registracij vozil, naj bi tehnično pomanjkljiva vozila sam registriral in z njimi uspel na Darsovem razpisu.

Poleg tega naj tudi parkirišča, s katerimi je celjsko podjetje kandidiralo na razpisu, ne bi ustrezala razpisu, saj nekatera zemljišča naj ne bi bila namenjena parkiranju.

Dars pogodbe ni prekinil, iz podjetja Žonta sporočajo, da nepravilnosti niso bile ugotovljene, drugi prevozniki pa opozarjajo na nepravilnosti

Iz podjetja Žonta so medtem sporočili, da so se danes res zgodile hišne preiskave vendar da nepravilnosti niso bile odkrite. Že pred tem naj bi preglede opravljala inšpekcija, ki prav tako ni ugotovila nepravilnosti pri registraciji vozil, kakor tudi ne pri zemljišču za parkirišče. V podjetju so vsem deležnikom v preiskavi tudi predlagali, da vsa svoja vozila pripeljejo v Ljubljano, kjer bi si jih bilo možno ogledati in se prepričati s kakšnim voznim parkom, ki opravlja storitve za katere posel so pridobili preko Darsovega razpisa, razpolagajo.

Iz podjetja Dars pa so sporočili, da pogodbe s podjetjem Žonta zaenkrat ne bodo prekinili. Če pa bo policija odkrila kakršnekoli nepravilnosti, pa bodo ustrezno ukrepali. Zatrdili so tudi, da celjsko podjetje zaenkrat izpolnjuje vse svoje pogodbene obveznosti.

Na drugi strani pa avtoprevozniki opozarjajo na sumljive prakse celjskega podjetja, ki naj bi izkoriščalo tuje šoferje, v prirejanje razpisa pa naj bi bil po njihovo vpleten tudi Dars. Kot je za 24ur izjavil predstavnik domnevno oškodovanih avtoprevoznikov Anže Godec iz pisarne Godec Černeka Nemec so bili že od samega začetka o bližajočem se odprtju razpisa predčasno obveščeni posamezni izvajalci. “Hkrati je bilo merilo datum oddaje vloge. Se pravi, v primeru enakega števila točk, so bili v prednosti tisti, ki so prej oddali vlogo” pove Godec. Tukaj pa se zgodba z nenavadnimi okoliščinami podelitve posla ne končna, saj naj na Darsu kar nekaj časa nebi hoteli razkriti informacij javnega značaja.

Podjetje Žonta d.o.o. zaposljuje 37 ljudi, lani je ustvarilo 2,8 mio evrov celotnih prihodkov in 100 tisoč evrov čistega dobička.