Odvetnik brani Hildo Tovšak: Delavci naj bi zaslužili tudi do 2.500 evrov mesečno


Preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu je včeraj zaslišala tri osumljene, ki naj bi bili vpleteni v afero s posredovanjem tujih delavcev, tudi nekdanjo gradbeno baronico Hildo Tovšak. Za vse tri je odredila enomesečni pripor. Danes bo zaslišala še četrtega pridržanega, poljskega državljana.

V soboto je po petih urah zaslišanja sodnica Tovšakovo poslala v pripor zaradi ponovitvene nevarnosti. Njen zagovornik se bo na to seveda pritožil, saj, kot pravi, očitki glede izkoriščanja delavcev in v zvezi s trgovanjem z delovno silo v ovadbi in v postopku niso bili potrjeni.

“Delavci, ki bi delali na tem projektu, bi dobivali plačo po 10 evrov na uro v neto znesku, tako da bi to znašalo približno od 2.300 do 2.500 evrov mesečno. Poleg tega bi jim bila nudena in prehrana in prenočišče in vsi prevozni stroški. Tako da ta segment odpade,” poroča MMC.

Tovšakovo sicer približno 90 strani dolga ovadba bremeni dajanja daril. Odvetnik je dejal, da ni šlo pri tem za nobeno zamenjavo delavcev, ampak da je bilo potrebno dobiti dodatno delovno silo, ki je ni in so jo iskali.

V priporu ostajata tudi (neuradno) Aleš Pangerc iz podjetja Go Extra in Uroš Plankar iz podjetja Terbo. Poljski državljan, neuradno poslovodja poljskega podjetja Remak, Marek Andrzej Konfisz, bo zaslišan danes.

Vodja specializiranega tožilstva Harij Furlan bo za vse štiri zahteval pripor. Kot pravi, osumljeni želeli pridobiti nedovoljeno nagrado za posel v zvezi z zaposlovanjem tujih varilcev, kot tudi z njihovimi nastanitvami in celo prevozi na delo.