Po nekdanjem direktorju Tuš Holdinga, krivdo priznala tudi zakonca Tuš

09. 06. 2022 05:00

Potem ko je krivdo glede očitkov o zlorabi položaja in posledično 29 milijonskem oškodovanju Tuš Holdinga pri prenosu blagovne znamke Tušmobil priznal nekdanji direktor Tuš Holdinga Matjaž Zadravec, sta to naposled priznala še zakonca Mirko in Tanja Tuš. Slednja je bila na včerajšnji obravnavi prisotna, medtem ko je njen mož Mirko Tuš obravnavo spremlja preko videokonference. Še vedno se namreč nahaja v Braziliji, kjer opravlja rehabilitacijo po poškodbi hrbtenice.

Zakonca Tuš sta krivdo za zlorabo položaja in pranje denarja sprva zanikala, po februarskem priznanju nekdanjega direktorja Tuš Holdinga, pa sta si očitno premislila in s tožilstvom sklenila sporazum o priznanju krivde, kar je senat celjskega okrožnega sodišča sprejel. S sporazumom o priznanju krivde je bila Mirku Tušu dodeljena dveletna zaporna kazen s preizkusno dobo treh let, plačati pa bo moral še 450.000 evrov (24 mesečnih obrokov po 18.750 evrov). Tanjo Tuš pa je prav tako doletela pogojna kazen enega leta zapora s preizkusno dobo dveh let in plačilo 90.000 evrov (24 mesečnih obrokov po 3750 evrov).

Svoja premoženjsko-pravna zahtevka sta, v imenu pooblaščenca Matjaža Jana, priglasili tudi oškodovani družbi Tuš Holding in Engrotuš. V zahtevku se od Mirka in Tanje Tuš zahteva, da plačata 35,4 milijona evro, na Engrotuš pa se morajo ponovno prenesti vse blagovne znamke. Do naslednje obravnave, ki bo predvidoma 22. junija, naj bi Tuševi družbi s sedežem v Hongkongu imenovali pooblaščenca zaradi uveljavitve premoženjsko pravnega zahtevka.

Kot je znano, je obtoženim očitana zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, ker naj bi v sostorilstvu s prodajo blagovne znamke Tušmobil oškodovali Tuš Holding. Zakonca Tuš naj bi namreč leta 2011 nase brezplačno prenesla blagovno znamko Tušmobil in jo nato leta 2016 prodala za 29 milijonov evrov. Blagovno znamko naj bi prenesla na podjetje Tus Global Group iz Hongkonga, ki se peedvideva, da je v lasti Mirka Tuša in ustanovljeno prav z namenom, da bi jo skrila pred upniki.

Oznake: , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
136 queries in 0,820 seconds.