Pred celjske sodnike stopili akterji v zadevi Teš 6


Danes se je na celjskem sodišču začelo sojenje proti akterjem, ki so vodili naložbo v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj, ki naj bi bila drago preplačana. Obtoženi so krivdo za zlorabo položaja in ponarejanje listin zanikali.

Obtožnica se nanaša na skupaj 24 kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in pranja denarja ter pomoči k navedenima kaznivima dejanjema. Predmet obtožnice je več kot 284 milijonov evrov vredno oškodovanje Termoelektrarne Šoštanj pri gradni šestega bloka. Oškodovanje naj bi Alstomu, domnevno v zameno za provizije, omogočil nekdanji direktor Uroš Rotnik. Cena TEŠ 6 je po prvotnih načrtih znašala 650 milijonov evrov, projekt pa se je v letih izvedbe, zaradi slabega vodenja, podražil na 1,41 milijarde evrov.

Krivdo priznal le naslednik Alstoma

Med obtoženimi so poleg nekdanjega direktorja Teša Uroša Rotnika še vodja projekta Bojan Brešar, lobist Peter Kotar, direktor podjetja CEE Boštjan Kotar, uslužbenci Teša Darko WeissJože Lenart in Miran Leben, predstavnika Alstoma Frank Lehmann in Josef Reisel, davčni svetovalec Darko Končan, finančni strokovnjak Bogdan Pušnik in podjetji General Electric ter Sol Intercontinental v likvidaciji. Nihče od naštetih krivde ne priznava. Kot edini so krivdo doslej priznali le v ameriški skupini General Electric, ki je pravna naslednica francoskega Alstoma, ki je zgradil šesti blok šoštanjske termoelektrarne. Omenjena ameriška skupina je sklenila sodno poravnavo s Holdingom Slovenske elektrarne (HSE). in se pogodila za 261 milijonov evrov visoko zunajsodno poravnavo Tešu, ki je tako umaknil zahtevek iz uveljavljane škode v arbitražnem postopku. Američani so nato podpisala še sporazum s tožilstvom, s katerim se je pogodila za denarno kazen v vrednosti 23 milijonov evrov in plačilo okoli 50.000 evrov sodnih stroškov, a že več kot leto dni sodnica Mojca Turinek ni odločila, ali bo sprejela priznanje krivde, piše portal MMC.

Zaradi slednjega si je obramba prizadevala, da se današnje sojenje še ne bi začelo, saj bi moralo biti dan prej obravnavan sporazum o priznanju krivde General Electrica, a je bil ta predobravnavni narok, a je bil preložen. Današnje sojenje se je kljub temu začelo, o sporazumu o priznanju krivde pa naj bi se odločalo prihodnji teden.