Preko vikenda policisti na Celjskem obravnavali pet močno pijanih voznikov


Minuli konec tedna so policisti na območju Policijske uprave Celje obravnavali pet močno pijanih voznikov, tri v Celju, enega v Laškem in enega v Lučah.

V petek so na Lopati obravnavali prometno nesrečo, ki jo je povzročil 52-letni voznik osebnega vozila, ki je vozil krepko pod vplivom alkohola. Voznik je zapeljal na nasprotno smerno vozišče in trčil v osebno vozilo, katerega voznik je pravilno pripeljal nasproti. Povzročitelja, ki je imel dobri 2,3 promili alkohola v krvi, so pridržali do streznitve. Sledi
kazenska ovadba zaradi suma storitve kaznivega dejanja nevarne vožnje.

V soboto so okoli treh zjutraj v Laškem ustavili voznika osebnega vozila, ki mu je preizkus z alkotestom pokazal, da je imel 1,6 promilov alkohola v krvi.

V nedeljo so okoli treh zjutraj so v Lučah obravnavali prometno nesrečo, ki jo je povzročil 29-letni voznik, ki je zaradi vožnje preblizu desnemu robu vozišča zapeljal v jarek. Voznik je imel 1,8 promilov alkohola v krvi.

V nedeljo zgodaj zjutraj so alkoholiziranega voznika ustavili tudi v Celju. V krvi je imel 1,3 promila alkohola.

1,7 promilov alkohola v krvi pa je imel voznik, ki so ga v Celju ustavili danes, okoli pol enih zjutraj. V omenjenih primerih sledijo obdolžilni predlogi.

Policisti znova opozarjajo vse udeležence cestnega prometa, da alkohol nikakor ne sodi v promet. V zadnjih letih je skorajda polovici najhujših prometnih nesreč botrovala vožnja pod vplivom alkohola. Že pri enem promilu alkohola v krvi je bistveno motena reakcija oči na svetlobo, kakor tudi, da je bistveno zožen zorni kot oči, kar pomeni, dapet močno pijanih voznikov se težko prilagajajo svetlobnim spremembam in vozniki tako ne morejo pravočasno dojemati, kaj prihaja z leve in desne strani, kar je lahko še zlasti usodno v križiščih. Za polovico se zmanjša ocenjevanje globine prostora in pozornost, zaradi česar nismo sposobni voziti s primerno razdaljo. Naše reakcije so prepozne in napačne, na določene nevarnosti sploh nismo več sposobni reagirati. Zato pogosto pride do naletov. Prav tako se povečuje reakcijski čas in čas ustavljanja, možnost udeležbe v prometni nesreči se pri enem promilu alkohola poveča za najmanj 25-krat. K večji varnosti na naših cestah lahko največ doprinesemo vozniki sami, z umirjenostjo, strpnostjo, uvidevnostjo in predvsem z upoštevanjem cestno prometnih predpisov. Vedno pa imejmo v mislih, da alkohol nikakor ne sodi v promet.

Preberite tudi današnje poročilo Policijske uprave Celje.