Se bodo domnevni celjski goljufi vendarle izognili kazni?


Mineva 5 let, ko se je na sodišču začelo sojenje domnevnim prevarantom s Celjskega. Goljufi naj bi več ljudem uredili ugodna posojila, nato pa jim onemogočali, da jih pravočasno vrnejo. Sledile so zamudne obresti in posojilojemalci so zato sklepali nova posojila, ki jih praktično niso mogli več odplačevati. Naši sodni mlini meljejo počasi, zato se utegne zgoditi, da bo »zadeva« zastarala.

Celjsko posojilno kriminalko, kot piše Siol, naj bi krojili Danijel Kociper, Alek Gradišnik, Marko Romanić in Dejan Špeglič. Družba naj bi imela še nekaj pomočnikov. Vsi skupaj naj bi po vsej državi ustvarili nepregledno število podjetij, preko katerih so več let lovili naivneže.

Domnevni goljufi naj bi v svoje lovke največ ljudi zvabili med letoma 2001 in 2003.  Gre za žrtve vseh starosti, ki jim je bilo skupno, da so potrebovale denar. Z enim izmed podjetij so tako sklenile posojilno pogodbo. Zneski naj bi se gibali od sto tisoč do štiri milijone tolarjev, zraven pa moramo upoštevati še vrtoglavo visoke obresti.

Nepridipravi naj bi nato poskrbeli, da posojilojemalci posojil niso pravočasno vračali. Tako so jih prepričali v nove posojilne pogodbe z drugim podjetjem. S tem denarjem naj bi poplačali predhodno posojilo, piše Siol.

Zaseg nepremičnine, samomor,…

Obvestila o dolgovih so se kar kopičila in vsaj ena od domnevnih žrtev naj bi zaradi prezadolženosti izgubila nepremičnino, eden od ogoljufanih pa naj bi si zaradi brezizhodnega položaja celo vzel življenje, navaja obtožni predlog.

Celjsko sodišče je julija izdalo sklep o delni ustavitvi postopka zoper 5 osumljencev, saj naj bi nekatera kazniva dejanja zastarala. Vsi so se do zdaj spretno izogibali sodišč. Kocipra išče Interpol, drugih pa niti ta ne. Tako se res utegne zgoditi, da bi sodišče prihodnje leto zaradi zastaranja ustavilo postopke tudi za ostala kazniva dejanja.

S spremenjeno identiteto živijo v tujini

Kociper in Gradišnik naj bi s spremenjeno identiteto živela v Združenih državah Amerike, za Romanićem pa se je izgubila vsaka sled. Špeglič naj bi bil v Makedoniji.

Zadeva lahko na sodišču prihodnje leto zastara, zato bi sodni mlini morali pospešiti delo. Na to naj bi, po mnenju nekaterih, vplivalo predvsem zanimanje javnosti.

Kakorkoli, posojilojemalci svojega preplačanega denarja verjetno ne bodo nikoli videli. V razmislek vsakemu izmed nas.

Več lahko preberete v članku:

Roka pravice za domnevne goljufe na koncu prekratka?