Sneg podrl drevesa in ogrožal promet; pri Rogaški oživel plaz


Ob zadnjih padavinah je na območju Celjskega prišlo do nekaj preglavic, za vse pa so poskrbele gasilske enote prostovoljnih društev. Zbrali smo podatke Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

V soboto so okoli 10. ure na Resniku v občini Zreče gasilci PGD Zreče in PGD Gorenje pri Zrečah odstranjevali 18 podrtih dreves z lokalne ceste. Gasilci PGD Gorenje pri Zrečah so še odstranili 2 drevesi na cesti Padeški vrh – Gorenje in 2 drevesi na cesti Planina na Pohorju – Gorenje.

Ob 10.21 so na cesti Zreče-Rogla v občini Zreče okoli 1 km pod vrhom Rogle zaradi podrtih dreves ostala ujeta vozila. Posredovali so gasilci PGD Zreče in odstranili dve drevesi s ceste. Gasilci PGD Zreče so še odstranili 3 drevesa s ceste v Boharini, 1 drevo s ceste v Skomarju, 3 drevesa s ceste v Planini na Pohorju in 4 drevesa s ceste v Koroški vasi.

Ob 13.49 so v Irju v občini Rogaška Slatina opazili, da se je zaradi močnega deževja začel premikati del obstoječega plazu in zajezil hudournik. Gasilci PGD Rogaška Slatina in Steklarna Rogaška Slatina so s pomočjo gradbene mehanizacije in s folijo preusmerili tok hudournika. Na plaz so namestili tudi nadzorne točke, ki jih bodo preko noči nadzirali skupaj z domačini. Obveščeni so bili tudi pristojni na občini, ki so si ogledali stanje na terenu.

Ob 14.23 je na Brodnicah v občini Laško meteorna voda zalila gospodarsko poslopje. Posredovali so gasilci PGD Rimske Toplice, ki so vodo iz objekta izčrpali.

Ob 15.20 so v naselju Irje v občini Rogaška Slatina ponovno posredovali gasilci PGD Rogaška Slatina in Steklarna Rogaška. Na plazišču, kjer so očistili brežino struge, so pritrdili dodatno folijo v dolžini 40 metrov in tako podaljšali odtočno korito v plazu in preusmerili vodo, da ta ne odnaša nakopičenega materiala in preprečili ponovno proženje.

V nedeljo, je nekaj po 6.00 na bencinskem servisu na Partizanski cesti v Velenju gorel svetlobni napis. Gasilci PGD Velenje so požar pogasili in preventivno pregledali ostalo okolico s termo kamero.

Ob 9.00 je v Sodinovi ulici na Ljubečni v občini Celje zaradi okvare potopne črpalke meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Ljubečna so vodo izčrpali.