Zadolženi Tomaž Kos ostaja v priporu. Je njegove kariere stečajnega upravitelja konec?


Celjski stečajni upravitelj Tomaž Kos, ki je bil prejšnji teden aretiran zaradi zlorabe položaja in jemanja podkupnine, zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti ostaja v priporu.

Kosa, prvega slovenskega stečajnega upravitelja, ki je končal v priporu, so razrešili v zadevah, ki jih je trenutno vodil, grozi pa mu tudi odvzem licence.

Tomaž Kos naj bi imel tudi blizu milijona evrov davčnega dolga.

Celjski stečajni upravitelj Tomaž Kos, ki so ga kriminalisti prejšnji teden aretirali zaradi suma zlorabe položaja in jemanja podkupnine, ko je v okviru stečajnega postopka, ki ga je vodil, izpeljal domnevno sporne nepremičninske posle, zaradi suma begosumnosti in ponovitvene nevarnosti ostaja v priporu.

Obenem je postopku zoper Kosa sledil logičen ukrep ministrstva za pravosodje, ki je, po pisanju portala 24ur, začasno zaustavilo imenovanje priprtega stečajnega upravitelja Tomaža Kosa v nove zadeve ter ga razrešilo v zadevah, v katerih je bil trenutno imenovan za upravitelja. Uveden pa je tudi postopek ugotavljanja Kosove primernosti za nadaljno opravljanje funkcije stečajnega upravitelja.

Odločitev ministrstva je sledila obvestilu Okrožnega sodišča v Celju, ki je v ponedeljek zoper Kosa pravnomočno uvedlo preiskavo v kazenskem postopku, naknadno pa je sodišče obvestilo, da je bil za Kosa v drugi kazenski zadevi pravnomočno odrejen tudi pripor.

Ob tem portal Siol poroča, da je Tomaž Kos tudi visoko zadolžen, saj naj bi imel za 874 tisoč evrov neporavnanih davčnih obveznosti. Na Finančni upravi RS (Furs) so zato na njegovem premoženju že pred časom vpisali začasno zavarovanje zahtevka za odvzem premoženjske koristi.

Kot je znano je bil Kos prejšnji teden aretiran zaradi spornih poslov v okviru stečaja ljubljanske družbe MKT PRINT. Tomaž Kos naj bi se z ostalimi osumljenci dogovoril, da jim bo prodal nepremičnine tovarniškega kompleksa v Ljubljani, ocenjenega na 20 milijonov evrov, za zgolj 2,4 milijona evrov. Nepremičnine naj bi kasneje po veliko višji ceni prodali naprej in si razliko razdelili. Delež naj bi šel seveda tudi stečajnemu upravitelju Tomažu Kosu. Osumljenci naj bi poskrbeli tudi za kupnino in varščino pri omenjenem poslu, a so jim kriminalisti prekrižali načrte.

zarja-polsi-klik