Celjski stečajni upravitelj Tomaž Kos ponovno aretiran. Tokrat zaradi spornih nepremičninskih poslov


Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada naj bi ponovno aretirali celjskega stečajnega upravitelja Tomaža Kosa. Tokrat zaradi naklepanja spornih nepremičninskih poslov.

Kos je trenutno v priporu in bo jutri priveden do preiskovalnega sodnika.

Kot poroča 24 ur, naj bi kriminalisti NPU aretirali celjskega stečajnega upravitelja Tomaža Kosa, ki se je v rokah kriminalistov znašel že leta 2015.

Tokrat naj bi bil osumljen zlorabe položaja in jemanja podkupnine. V okviru stečajnega postopka, ki ga je vodil, naj bi izpeljal domnevno sporne milijonske nepremičninske posle, nakar bi si osumljenci razdelili približno milijon evrov.

Domnevni sporni posli naj bi se odvili v okviru stečaja ljubljanske družbe MKT PRINT. Tomaž Kos naj bi se z ostalimi osumljenci dogovoril, da jim bo prodal nepremičnine tovarniškega kompleksa v Ljubljani, ocenjenega na 20 milijonov evrov, za zgolj 2,4 milijona evrov. Nepremičnine naj bi kasneje po veliko višji ceni prodali naprej in si razliko razdelili. Delež naj bi šel seveda tudi stečajnemu upravitelju Tomažu Kosu. Osumljenci naj bi poskrbeli tudi za kupnino in varščino pri omenjenem poslu, a so jim kriminalisti danes prekrižali načrte.

Preiskovalci naj bi Kosa pridržali čez noč in ga jutri odpeljali na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, kar verjetno pomeni, da bodo tožilci zanj predlagali pripor.

Stečajni upravitelj Tomaž Kos je bil aretiran že leta 2015, ko je preko celjske družbe Aronia d.o.o., ki je bila kasneje izbrisana iz sodnega registra, izstavljal lažne račune odvetnikom, stečajnim upraviteljem in računovodjem (skupno za skoraj 3 milijone evrov računov) ter si nato na svojo bosansko družbo Sadex-Trade nakazal 2,6 milijona evrov. Takrat je Kos vodil kar 76 stečajev. Denar naj bi nato v Bosni dvigoval v gotovini. V Bosni je prikazoval, da gotovino dviguje za nakup gozdnih sadežev, čeprav na carini glede teh poslov niso obstajali nobeni dokumenti.

foto: 24ur